gemeente ommen geeft energieneutraal verbouwen een impuls

  Het energieneutraal maken van een woning is een ingrijpende en kostbare verbouwing. Om woningeigenaren hierbij te ondersteunen is het project Energieneutraal Verbouwen West-Overijssel gestart. De gemeente Ommen werkt hiervoor samen met de gemeenten Dalfsen, Hardenberg, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en stichting Pioneering. Met het project wordt invulling gegeven aan de ambities van de provincie op het gebied van nieuwe energie.

  Ervaring proeftuin
  De provincie Overijssel wil in 2023 20% nieuwe energie opwekken in de provincie. Dit is een flinke doelstelling waarvoor ook in de woningbouw vernieuwende aanpakken nodig zijn. Binnen de provinciegrenzen is ervaring opgedaan met het in 2016 afgeronde project ‘Proeftuin energieneutraal renoveren’. Hieruit bleek dat met een standaard aanpak, energieneutraal verbouwen voor zowel woningeigenaren als lokale bedrijven eenvoudiger kan worden. Daarnaast bleken deelnemers vooral behoefte te hebben aan een onafhankelijk deskundige.

  Project Energieneutraal Verbouwen
  De gemeente heeft aan de hand van de opgedane ervaring samen met de andere Overijsselse gemeenten het project Energieneutraal Verbouwen West-Overijssel opgezet. Hiermee wil de gemeente ervoor zorgen, dat huiseigenaren de stap om hun woning energieneutraal te verbouwen makkelijker zetten. In het project wordt een standaard aanpak voor energieneutraal verbouwen ontwikkeld. Daarnaast worden onafhankelijke energieneutraal coaches ingezet om de huiseigenaren te begeleiden. Om huiseigenaren te informeren en voorbereiden worden verschillende workshops georganiseerd en kunnen zij een energieneutraal huis bezoeken.

  Bij de standaard aanpak worden ook lokale bedrijven betrokken. Zij worden in contact gebracht met bedrijven die al een aanpak of concept hebben ontwikkeld. Bedrijven die deelnemen kunnen binnen het project kennis uitwisselen en hun aanbod voor woningeigenaren versterken of uitbreiden.

  Gratis workshops voor huiseigenaren
  Eigenaren van een vrijstaande of 2-onder-1-kapwoning kunnen deelnemen aan het project en ter voorbereiding op hun verbouwing deelnemen aan verschillende workshops. De eerste workshop wordt gehouden op 12 december van 19.30 tot 21.30 uur in ontmoetingscentrum De Wiekelaar, G.W. Spiegelstraat 6 in Oudleusen. Tijdens deze workshop krijgen huiseigenaren uitleg over wat energieneutraal inhoudt en wordt aandacht besteed aan maatregelen, kosten en financiering. De workshop is gratis toegankelijk. Aanmelden kan via de website van het energieloket onder het kopje Energieneutraal Verbouwen, www.energieloket-west-overijssel.nl/gemeente/ommen

  Bedrijven die geïnteresseerd zijn in deelname kunnen zich melden bij het energieloket van de gemeente of bij stichting Pioneering (g.brand@pioneering.nl).  

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.