De ChristenUnie baseert zich op het bericht van politiechef Oscar Dros in De Stentor van 30 november dat de burgers in Overijssel de komende jaren te maken krijgen met een teruggang van het aantal politiemensen en de toenemende vergrijzing van agenten. Dat betekent dat er scherpere keuzes gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld niet meer optreden tegen vandalisme.
De fractievoorzitter van de ChristenUnie wil weten wat wordt gedaan om tegen het afnemend aantal agenten. Westert wijst er op dat hij in het voorjaar van 2017 in het vragenuur ook vragen heeft gesteld over dit onderwerp. Dat was toen naar een oproep van de gezamenlijke commissarissen. Die oproep werd juist door de politiechef zelf wat gebagatelliseerd.
Uit de reacties die de ChristenUnie van gemeenten en politiemensen ontving, bleek echter dat het toenemende gevoel van afnemende inzetbaarheid werd gedeeld. Het gesprek daarover concentreerde zich vervolgens op ondermijning, dat ook door het college van GS als een toenemend risico op het punt van de veiligheid werd gezien. Op basis van een motie van Westert en Piksen heeft Overijssel daarvoor nu beleid gemaakt. “Nu het bericht over ‘minder agenten en afnemende inzetbaarheid’ weer naar voren komt, blijft dat deel van het veiligheidsvraagstuk urgent”, aldus de Overijsselse CU-voorzitter.
Meer foto's
