Home / beslissing over pniel locatie in dalfsen uitgesteld

beslissing over pniel locatie in dalfsen uitgesteld

Burgemeester Han Noten, die het dossier had overgenomen van wethouder Klaas Agricola, stelde vast dat er na de commissievergadering waarin het onderwerp werd besproken nog de nodige gesprekken tussen de omwonenden en woonstichting VechtHorst hadden plaatsgevonden. Er waren op verzoek van de omwonenden ook aanpassingen aan de plannen gedaan. “Wij hebben gevoel dat er ten aanzien van de privacy volledig aan de bezwaren tegemoet is gekomen”, zei Noten. Ook is nu de volledige ruimte om het gebouw op te schuiven gebruikt. Noten waarschuwde wel dat als er een gebouw komt dat lager is er een groter bouwvlak nodig is. Hij vond het bezwaar van het uitzicht moeilijk te begrijpen. “Er lijkt een uitzicht te worden geclaimd dat er nooit is geweest.”

De burgemeester stelde vast dat gasloos bouwen een onderwerp was. De planvorming was in februari al heel ver, zodat de toen geformuleerde eis voor gasloos bouwen ongewenste vertraging zou opleveren. Ook zou er een ander kostenplaatje ontstaan. “Het zou van onbehoorlijk bestuur getuigen om een plan dat in een vergevorderd stadium verkeerde met nieuwe eisen op te zadelen”, zei Noten. “Je moet niet halverwege de wedstrijd de spelregels veranderen.”

De raadsfracties waren positief over een woonzorgplek op deze plek, maar hadden problemen met de communicatie met de omwonenden. Ook wilde de raad zich nog niet neerleggen bij het niet-gasloos bouwen. “Er zijn nog veel discussiepunten en daarom willen we nu geen beslissing nemen”, zei Anne Nijburg (ChristenUnie). “Til het over de jaarwisseling heen en kom met een beter voorstel”, luidde zijn oproep aan het college. Daar was Gerrit Jan Veldhuis (VVD) het mee eens. “U heeft uw huiswerk niet goed gedaan”, zei hij.

“We moeten als raad akkoord gaan met een voorstel waarover inwonenden niet hun mening hebben kunnen geven”, zei Johan Wiltvank (PvdA). “We voelen ons gegijzeld”, zei hij. Roel Kouwen (CDA) dacht er niet veel anders over. “De minimale afstemming met omwonenden werpt een grote schaduw op de plannen”, aldus de christendemocraat. Hij stelde voor om uiterlijk in februari met een aangepast voorstel te komen, waarin participatie, ontwerp en gasloos bouwen terugkomen. “We willen echter nog steeds de vrijheid hebben om in februari tegen te stemmen”, zei hij.

De raad vroeg dus aan het college om uiterlijk in februari te komen met een andere uitwerking, waarin de participatie beter is uitgevoerd, gasloosheid serieus wordt overwogen en kleine bouwkundige aanpassingen kunnen worden opgenomen. Noten vond het een prima voorstel en kondigde aan in januari met een nieuw of aangepast voorstel te komen. Daar konden alle fracties zich in vinden.

Door: Ton Herbrink

Lees ook

Het Boek van de Week

We hebben reikhalzend uitgekeken naar dit nieuwste prentenboek van Mark Haayema (zie Boek van de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.