7000 kilometer in zeven dagen

  Foto: Gert Vogelzang
  Tekst: Evert-Jan Pasman

  Deze week werden de vier regionale teams gepresenteerd in de showroom van autobedrijf Jansen te Balkbrug. Als eerste werden Frank Lip uit Nieuwleusen en Henk Compagner uit Balkbrug in het zonnetje gezet door Erik Hulzebosch De oudste deelnemer van de tocht, Cees (Scania) Zandbergen werd daarna aan de tand gevoeld, hij rijdt samen met Klaas Engel. Het derde team, de gebroeders Heetebrij uit Nieuwleusen, rijden mee als team Mooiman(sk).

  Als laatste waren de schijnwerpers gericht op Hans Jansen, de organisator van de goed bezochte avond, die samen met Wim de Pruis de 7000 kilometer hoopt te volbrengen. De vier teams gaan,voordat ze vertrekken, nog proberen zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel dat ze ondersteunen met hun deelname, stichting “Groot hart”. Dit is een stichting welke zoveel mogelijk kinderen, die leven met een hartafwijking of ernstige ziekte, een onvergetelijke racedag bezorgen. Vincent Wedekind van deze stichting gaf hierover uitleg, waarna ambassadeur Tim Coronel de aanwezigen leuke anekdotes vertelde over de Dakar rally, met daarbij de nodige tips voor de vier teams.

  De Navigatenorth is een uitdaging waarbij het 7000 kilometer lang aankomt op navigeren en stuurmanskunst, maar ook een tocht waarin de organisatie zorgt voor onvoorspelbare verrassingen. Het is geen race of rally maar een autotoertocht met activiteiten waarbij het aankomt op teamwork. De route gaat naar Moermansk, dus er zullen onderweg al veel natuurlijke hobbels zijn, sneeuw en winterse omstandigheden die ongetwijfeld vele keren erger zullen zijn dan die van de afgelopen week in Nederland. Een meter sneeuw of een temperatuur van ruin 30 graden onder nul, alles zullen de deelnemers moeten trotseren. Zes of zeven landen worden er doorkruist, vanuit Nederland gaat de stoet van 45 equipes door waarschijnlijk Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland naar de Russische eindbestemming en weer terug.

  Er is nog veel ongewis, want de deelnemers krijgen de coördinaten van de dagelijkse rit pas bij de start te horen dus men kan zich nog niet voor bereiden op de routes. Twintig januari is het startsein in Hazerswoude en op 27 januari worden de teams daar weer terug verwacht.

  Meer foto's