Home / voorstelling rats in premiere in theater de stoomfabriek

voorstelling rats in premiere in theater de stoomfabriek

Vertelster Hilke ten Duis, fluitiste Mirjam Altena en pianiste Philine Coops werketn samen met componist Jaap Visser aan een muzikale vertelvoorstelling van ongeveer een uur, gebaseerd op het eeuwenoude verhaal van de Rattenvanger van Hamelen. Voor de ontwikkeling van deze voorstelling ontvingen de makers een subsidie van Provincie Overijssel.

Verhaal
Stel: je krijgt een anonieme sms dat je ergens wordt verwacht; het is een kwestie van leven en dood. De keus is aan jou. Is je nieuwsgierigheid gewekt, of deins je terug voor het onbekende? Waar kun je op vertrouwen, ben jij te vertrouwen? Voel jij je verantwoordelijk? Wat als je die keuze niet lijkt te hebben. Wat als de (lok)roep om hulp te sterk is om naast je neer te leggen? Nienke maakt haar keuze. Haar leven, en dat van de mensen om haar heen, zal nooit meer hetzelfde zijn.

RATS is een voorstelling over (on)macht, verantwoordelijkheid, keuzes, en het bespelen van je omgeving. Een indringend verhaal met filmische muziek over het leven van een jonge vrouw dat langzaam verandert in een nachtmerrie. Is het te laat of kan ze zichzelf redden? Muziek en verhaal zijn erg nauw met elkaar verbonden en hebben onderling een versterkende functie.

Muzikale vertelling
De voorstelling wordt als muzikale vertelling gebracht. Dit houdt in dat vertelster en musici, ondanks vastomlijnd verhaal en partituur, tijdens de voorstelling de ruimte kunnen nemen om te spelen met opbouw, intensiteit en duur van de verschillende scenes. De schrijfwijze van muziek en het verhaal biedt de mogelijkheid om direct en wederzijds te reageren op elkaar tijdens een uitvoering.

Tijdens het verhaal wordt duidelijk dat de Hamelse fluit uit de oorspronkelijke sage opduikt in het heden en blijkt wat de fluit aanricht bij haar gehoor en haar bespeler. Ook in deze huidige tijd heeft de fluit een betoverende invloed op alles om haar heen. De voorstelling raakt daarmee aan thema’s als verleiding, vertrouwen en macht, net als in het oerverhaal. In het verhaal en de muziek worden hedendaagse thema’s verbonden met eeuwenoud cultuurgoed. Door het eigentijdse karakter is de voorstelling voor breed publiek aantrekkelijk, en buitengewoon geschikt voor verschillende locaties door de kleinschaligheid van dit project. De voorstelling is bedoeld voor (jong)volwassenen.

Tickets verkrijgbaar via de site van de Stoomfabriek of bij de Primera in Dalfsen.

Lees ook

Dauwtrappen in het Vechtdal

REGIO – Op Hemelvaartsdag is het traditie om voor dag en dauw op te staan …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.