show de tuinfluiter vol van vogelzang en verenpracht

  Tekst: Willem Lampe

  De lokale volièrevrienden mochten veel gasten verwelkomen. Naast collega-kwekers, ook nieuwsgierige Aagjes. “Maakt niks uit”, stelt voorzitter Gerhard Stegeman. “Zie je hier drempels? Dat is bewust. We zijn niet laagdrempelig, maar hebben helemaal geen drempels. Iedereen is welkom om de show te bezoeken en kennis te maken met onze grandioze hobby, het houden van vogels.”

  De gastvrijheid was enorm. Elke bezoeker kreeg koffie aangeboden met een stuk gevulde speculaas en clubleden stonden geduldig vragen te beantwoorden met betrekking tot het houden van vogels. Zomaar even rondkijken? Prima. In de showroom konden bezoekers zich vergapen aan zo’n 300 vogels van diverse pluimage, van klein tot groot, de een voorzien van een schreeuwerig knalrood jasje, de ander in een eenvoudig grijs pakje, van prachtige zangers tot ordinaire schreeuwers. Alle geshowde vogels zijn beoordeeld door keurmeesters van de vogelbond, op zaken als formaat, kleur, conditie en houding. Deze jury prees met name het hoge niveau van de kanariepieten, in allerlei kleurslagen, van knalgeel tot verblindend oranje en spierwit.

  “De verscheidenheid is onze kracht”, beaamt Ton de Ruiter, die, zo leek het, al zijn kooien had leeg getrokken om het volk te tonen wat hij zoal aan gevogelte en verenpracht bezit. “Mooi ook dat twee scholen een kijkje zijn komen nemen. Ja, ja, natuurlijk, meester Carles met groep 7 en 8 van de Dennenkamp en de Johan Seckelschool. Zo breng je de jeugd belangstelling voor vogels bij. Voor de vereniging is het goed dat er jonge aanwas is.”

  En welzeker zijn er knapen die de omgang met vogels in de vingers hebben. Neem Lars Strooboscher, zoon van dierendokter Kasper. Bij de beoordeling van zijn donkerbonte Gloster Consort, een postuurkanarie, waarvan de mannetjes gesierd zijn met een heuse kuif, stak de keurmeester zijn bewondering niet onder stoelen of banken en beloonde dit fotomodel met 94 punten en een bondsmedaille. Daarmee werd Lars kampioen bij de jeugd. Apetrots was ‘de kleine dierendokter’ op zijn mannequin. Twee klasgenootjes waren komen kijken, maar de jonge vogelkweker kreeg van enkele clubcoryfeeën het advies volgend jaar de hele school uit te nodigen. Vader Kasper zal binnenkort moeten timmeren, want zijn zoon zat bij de grote, kleurrijke parkieten heerlijk weg te dromen. Het vogelvirus lijkt zich te hebben genesteld.

  Slechts een vogel haalde een puntje meer dan de prijspakker van de jeugdkampioen en wel de lutino Catharina parkiet van voorzitter Stegeman, voor de leek een gele minipapegaai, zo knal en knalgeel dat je haast een zonnebril moet opzetten om dit prachtige diertje nader te aanschouwen. Of hij het wist. Het zonnegele parkietje liet zich maar wat graag bewonderen, borst vooruit en twee ondeugende kraaloogjes die de bezoekers brutaal aankeken.

  Met de catalogus in de hand schuifelden bezoekers geïnteresseerd langs de tentoonstellingskooien. Naast een opsomming van de kampioenen per klasse, leerde het boekje dat Teunis Jonker Algemeen Clubkampioen is geworden. Deze topkweker had de vijf hoogst gewaardeerde eigen kweek vogels.

  Zie www.detuinfluiter.info

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.