Home / muskathlon in indonesie niet voor watjes

muskathlon in indonesie niet voor watjes

Er is een keuze in sportieve prestaties: halve en hele marathon, 63 kilometer wandelen of 120 kilometer fietsen en dat onder omstandigheden die veel zwaarder zijn dan hier. De Muskathlons worden namelijk gehouden in bijvoorbeeld Equador, Tanzania, Filippijnen en Indonesië. Maar de deelnemers moeten ook met een flinke som geld over de brug komen: 10.000 euro, te verkrijgen door sponsorgelden. Het is een dubbele uitdaging: op fysiek en op financieel gebied. Niet bepaald voor watjes dus.

“We waren wel diep onder de indruk van de film die we zagen over de ellende en de armoede waarvan we ons hier in Nederland geen voorstelling kunnen maken,” zegt Freddy, “Vooral het beeld van een jochie dat op een vuilnisbelt naar lege flessen voor wat geld zocht, kreeg ik niet meer van mijn netvlies. Maar ja, er zelf iets aan gaan doen…” In september gingen beide broers weer naar een inspiratieavond van de 4eMusketier. Henk Jan: “Ik was toen al voor 70 procent om en wilde daadwerkelijk iets voor de allerarmsten van de wereld gaan doen. Freddy twijfelde nog, wilde afhaken. Maar toen hij nogmaals een film over de leefomstandigheden van vooral kinderen zag, zeiden we allebei: ‘We gaan!’ en hebben ons ingeschreven voor de Muskathlon van oktober 2018 in Indonesië.

De broers zijn sportief. Henk Jan loopt een paar keer per week hard, heeft al eens een hele marathon gelopen en gaat nu ook voor de hele marathon. Freddy heeft altijd gevoetbald, zijn conditie is aardig op pijl. Hij gaat voor de halve marathon. Heel anders is de conditie van een ondernemer Frans. “Het enige wat ik ooit aan sport heb gedaan, is vissen”, laat hij weten. Maar inmiddels is hij in training voor de halve marathon. “In het begin kon ik nog geen tweehonderd meter hardlopen, maar nu zit ik al op drie kilometer. Ik heb nog bijna een jaar, dus dat komt goed.”

De heren hebben regelmatig overleg met elkaar met betrekking tot de fysieke stand van zaken, maar zeker ook over de financiële kant van de uitdaging. Ze willen op de kerstmarkt aandacht vragen voor hun sportieve strijd, hebben een beenham- en een facebookactie op het programma staan, een verloting en willen in het voorjaar een spreker uitnodigen van Compassion, een organisatie die zich inzet om kinderen te bevrijden uit armoede. Iedereen kan een kind sponsoren voor 33,- euro per maand, waarvan het kind naar school kan en het hele gezin profiteert. “Een soort Foster Parents van eerder, maar dan met een christelijke achtergrond,” legt Henk Jan uit.

Zijn gezin sponsort al een kind, de andere twee mannen gaan dat ook doen en willen dan het kind bezoeken in de week dat ze in Indonesië zijn. Ze gaan ook kijken bij verschillende projecten van Compassion. Pas op de laatste dag van hun verblijf, als ze een beetje gewend zijn aan de (weers)omstandigheden, gaan ze de sportieve uitdaging met nog zo’n zestig deelnemers aan op het eiland Sumba. Freddy: “We zijn heel benieuwd wat we zullen zien. Het zal wel schrikken worden, en we nemen vast herinneringen mee die ons lang bij zullen blijven, maar we gaan ervoor!”

Kijk voor meer informatie op www.de4emusketier.nl

(Foto/tekst: Dook van Gils)

Lees ook

Vrijwilligers H. Hartkerk in Lemelerveld gehuldigd

LEMELERVELD – De locatieraad van de H. Hartkerk in Lemelerveld heeft op zaterdag 9 oktober …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.