Home / karin borstkanker ik 5

karin borstkanker ik 5

Maandag 6 maart
Om kwart over drie leg ik mijn rijbewijs in de aanmeldzuil. Hij wordt gescand en het scherm geeft aan dat er maar liefst 35 minuten uitloop is. We gaan zitten in de wachtkamer, die overvol is. Om de tijd te doden haal ik thee en tegen vier uur wordt mijn naam geroepen. We schudden de hand van de chirurg en gaan zitten tegenover haar.

Ze kijkt met een ernstig gezicht en zegt dat ze helaas geen goed nieuws heeft en dat ze erg geschrokken is van de foto’s. BAM! Ik vraag waar ze dan van geschrokken is en ze geeft aan dat de hele borst vol zit met voorlopers van kanker.  Ik bedenk me niets en zeg: “dan gaat ie eraf!” Ze kijkt me aan, valt stil en zegt dat ze dat net wilde voorstellen. Slik, dat had ik niet verwacht. Dat is nog niet alles, gaat ze verder, want er is op de andere borst ook een verdachte plek gezien en daar moeten biopten van worden gemaakt. Pfff, nee, he!

Ze zet ons neer bij een verpleegkundige die een aantal afspraken voor me inplant, waaronder het nemen van de biopten. Dat kan pas op vrijdag. Ik vraag of dat niet eerder kan, want dat ik gek word van het wachten elke keer. De chirurg geeft me gelijk en vraagt of de verpleegkundige meteen kan bellen met radiologie. Gelukkig kan ik de volgende dag terecht!

Er worden afspraken gemaakt voor de biopten, de uitslag van de biopten, het pre-operatief onderzoek en nog weer een gesprek met de chirurg. Omdat mijn borst nu geamputeerd wordt, moet de geplande operatie op 21 maart afgezegd worden. Ook de plastisch chirurg moet nu worden ingeschakeld en ik vraag of de reconstructie dan meteen gemaakt wordt. Dat is inderdaad het geval; wat fijn! De operatie wordt nu waarschijnlijk in de week van 27 maart.

Dan rest ons alleen nog een bezoek aan de regieverpleegkundige, die het één en ander toelicht. Ze ziet dat mijn man er een beetje doorzit en vraagt hem of het gaat. Hij zegt dat het niet meevalt, dat het elke keer wanneer we het ziekenhuis weer bezoeken erger wordt en dat hij zich afvraagt waar dit gaat eindigen. Ik voel medelijden met hem en voel de tranen branden. Getver, dit is wel een domper. Erbij komt dat niet met zekerheid kan worden gezegd dat ik geen chemo moet krijgen..

’s Avonds zet ik een korte samenvatting in de groepswhatsapp en de reacties en riemen onder het hart stromen weer binnen. Ook besluit ik op facebook te zetten dat ik ziek ben en ook daar veel reacties. Zo fijn hoe iedereen meeleeft!! 

Dinsdag 7 maart
Om 15 uur afspraak voor het nemen van de biopten. Ik meld me bij de zuil, maar die geeft aan dat er geen afspraken voor mij gepland zijn en dat ik me moet melden bij de centrale balie. Er blijkt een “voorlopig” bij mijn afspraak te staan, maar ik laat me niet wegsturen! Ik mag doorlopen naar de balie van Radiologie en ik mag doorlopen naar de wachtkamer.

Ik word opgeroepen door een vrij jonge radiologe. Zij maakt een uitgebreide echo van de hele linkerborst, overlegt met arts en komt terug met de mededeling dat het een cyste betreft met een paar kleinere exemplaren eromheen. De arts heeft aangegeven hier niet in te willen snijden. Er is dus niets aan de hand!! Ik kan het niet geloven. Oke, dan dus alleen de rechterborst eraf, tenzij het erfelijkheidsonderzoek iets anders laat zien.

Woensdag 8 maart
Tegen 8.50 uur gaat mijn mobiel af; Groningen UMCG! Ik krijg een vervanger van dr. De Jong aan de lijn en hij vertelt dat er gelukkig geen afwijkende genen zijn gevonden. Wat een opluchting!! Hij zegt dat dat drie dingen kan betekenen: 1. Mijn zusje en ik hebben beide botte pech gehad 2. De technieken zijn niet toereikend om het naar boven te krijgen of 3. Het is een zeldzamere genafwijking. Op dat laatste ziet hij op het blad staan dat er verder onderzoek wordt gedaan (binnen 4-6 weken uitslag). Nou, meevaller nummer twee; wel ff lekker!!

Karin
Dalfsen

Lees ook

Vrijwilligers bieden hulp en steun in de laatste levensfase

REGIO – “Ik vind het mooi dat ik betrokken mag zijn bij cliënt en mantelzorgers, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.