karin borstkanker ik 4

  Maandag 27 februari. Ik werk tot een uur of twee en word dan opgehaald door mijn man. We komen op de Mammapoli en nemen plaats in de wachtkamer. Die zit weer vol met vrouwen en hun man. Er zit ook een vrouw met een kaal hoofd, bedekt door een hoofddoekje .. slik.

  Om kwart over twee word ik opgeroepen bij de drs. van de vorige keer. Ze geeft aan dat het inderdaad borstkanker is, maar dat wist ik natuurlijk al wel. Daarbij geeft ze aan dat er ook nog kalkspatten zijn gevonden in het biopt. Kalkspatten zijn voorlopers van kanker, kunnen dus uitgroeien tot kanker. Dat beangstigt me een beetje en ik vraag me ook af hoe het kan dat dat uit twee biopten blijkt. Ze geeft aan dat ze nu een MRI scan willen maken om zo te zien of er nog meer spatten zitten. Ik vraag haar of dat dan ook van de andere borst kan worden gemaakt en ze zegt dat dat standaard is.

  Ze gaat zorgen dat er een afspraak komt voor de MRI en ze geeft me een afspraak bij de chirurg voor volgende week maandag voor de uitslag. We geven de naam door van de chirurg die we aanbevolen hebben gekregen van onze kennis. Die blijkt alleen op de woensdagen te opereren in Zwolle en kan dus het gesprek op maandag niet doen. Ze noteert haar naam in principe voor de operatie en mocht ik een goed gevoel hebben bij degene die ik maandag spreek, kan ik altijd nog beslissen de operatie door die chirurg te laten uitvoeren.
  Ze vertelt dat er geen eiwitten op de tumor zitten en dat de kans dan vrij minimaal is dat ik chemo hoef; pffff, gelukkig!!

  Hierna worden we bij de twee verpleegkundigen neergezet, van wie ik een folder krijg over het wel of niet verwijderen van de Poortwachterklier. Ook krijg ik een folder over het MRI onderzoek en nemen ze een vragenlijst met me door (ben ik claustrofobisch, hoeveel weeg ik, hoe lang ben ik etc.). Daarna ga ik naar de regieverpleegkundige, dat is de verpleegkundige die me begeleidt en die van “mijn” situatie op de hoogte is.  Zij laat mij de borstfoto’s zien en legt me uit wat erop te zien valt. Ik heb erg onrustige borsten, met veel melkklieren en onregelmatigheden. Dat wist ik al! Je ziet trouwens heel erg goed waar de jodiumspot zit, maar voor de rest kan ik er geen worst van maken.

  Als we in het ziekenhuis zitten, stromen de apps alweer binnen en ik besluit een WhatsApp groep te maken, speciaal om mensen die geïnteresseerd zijn te informeren en updates te geven. Dan ben ik mooi in één keer klaar en hoef ik niet zoveel keer het bericht te kopiëren en door te sturen 😉

  Dinsdag 28 februari. Ik zit net in het teamoverleg wanneer de telefoon gaat. Onbekend nummer. Ik kan terecht voor de MRI de volgende dag om 15 uur, 14.45 uur aanwezig, geen metaal dragen, geen mascara. Ik lig op mijn buik en moet een half uur rustig liggen.

  Woensdag 1 maart. Om 14.45 uur zitten we op de afdeling MRI. Er zit nog een vrouw die zegt dat ze al een half uur wacht. En inderdaad twintig minuten later dan gepland word ik geroepen door een vrij jonge man. Ik heb een joggingbroek en sokken mee (koukleum die ik ben ;)), die mag ik aandoen. Mijn BH mag ik nog even aan laten, want hij gaat een infuus aanbrengen waar later de contrastvloeistof door komt. Hij legt uit hoe het werkt en ik geef hem een CD (zoals in de uitleg stond) uit de jaren 90 met lekkere dancemuziek.

  Als dat gebeurd is mag ik mee lopen naar het MRI-apparaat. Ik krijg eerst oordoppen in en een koptelefoon eroverheen omdat het apparaat zo’n herrie maakt. Ook krijg ik een haarnetje op mijn hoofd. Dan mag ik mijn BH uitdoen en gaan liggen op mijn buik. Er is een uitsparing voor mijn borsten en gezicht, met mijn voorhoofd lig ik op een zachte steun. Dan word ik naar binnen geschoven en gaat het apparaat zijn werk doen.

  Wat een herrie, niet normaal! Af en toe hoor ik nog iets van mijn CD, maar voor het grootste deel niet. Ik lig vrij gespannen merk ik en ik probeer te ontspannen. Op een gegeven moment zegt hij dat er contrastvloeistof wordt ingebracht en dat er nog ongeveer zeven minuten resteren. Nog even volhouden dus. Als het klaar is wordt de infuusnaald eruit gehaald en mag ik me aankleden en gaan.

  Karin
  Dalfsen

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.