hardenberg wil drie leader projecten ondersteunen

  Eén van de projecten is ICT Connecting. Hiermee willen ICT-bedrijven en onderwijsinstellingen zorgen voor goed gekwalificeerd ICT-personeel. Ook het project Zorgeloos Vechtdal kan rekenen op de steun van het college. Doel van dit project is dat het Vechtdal de eerste ongehinderde, gastvrije en toegankelijke vakantieregio van Nederland is met zorgservice op het vakantieadres. Tenslotte ondersteunt het college ook het initiatief Vorstelijk Kamperen.

  LEADER is een Europees subsidieprogramma dat zich richt op de ontwikkeling van het landelijk gebied. In de periode 2015-2021 richt LEADER in het gebied Noord-Overijssel zich specifiek op het ontwikkelen van de plattelandseconomie. Dat gebeurt aan de hand van de thema’s jongeren & onderwijs, toerisme & recreatie en landbouw & water. Om in aanmerking te komen voor een LEADER-subsidie, moet de gemeente bereid zijn in de vorm van cofinanciering bij te dragen. Het college van B&W van de gemeente Hardenberg heeft onlangs besloten een drietal aanvragen voor een LEADER-subsidie te willen ondersteunen.

  ICT Connecting
  De ICT-bedrijven Webstores, Bruinsma, Direct ICT, Kendis, Move4Mobile, Sollie en WeMa-IT en de onderwijsinstellingen Alfa-college en Hogeschool Stenden willen de ICT-branche in de regio versterken. Dat doen ze door te zorgen voor voldoende jonge ICT-vakmensen in de regio, die uitstekend zijn opgeleid en toegerust met de meest actuele kennis.

  De bedrijven hebben nu grote moeite om hun ICT-vacatures vervuld te krijgen. Jongeren die een hbo- of universitaire ICT-opleiding volgen, doen dat niet in de omgeving van Hardenberg. Bovendien blijven zij vervolgens vaak werken in de omgeving van hun opleiding.

  Met het project ICT Connecting willen de bedrijven en onderwijsinstellingen daar verandering in brengen. Onderdeel van het project is onder andere het stimuleren van leerlingen van het voortgezet onderwijs om voor een ICT-opleiding te kiezen. Ook het versneld ontwikkelen van leerlijnen en het ontwikkelen van het onderwijsaanbod in samenspraak met ondernemers is onderdeel van het project. Dit project past binnen het thema ‘jongeren & onderwijs’. De totaal gevraagde bijdrage uit LEADER is 100.000 euro. Het college van B&W van de gemeente Hardenberg is bereid hiervan 25.000 te cofinancieren.

  Zorgeloos Vechtdal
  Vechtdal Marketing heeft een LEADER-aanvraag gedaan voor het project ‘Zorgeloos Vechtdal’. Met het project speelt de vrijetijdssector in op de wensen en behoeften van minder validen of mensen die zorg/hulp nodig hebben. Het doel is dat deze steeds groter wordende groep ongehinderd kan genieten van het vrijetijdsaanbod in het Vechtdal. Uiteindelijk moet het Vechtdal koploper zijn op het gebied van toegankelijke recreatie en de eerste ongehinderde, gastvrije en toegankelijke vakantieregio van Nederland. Onderdelen van het project zijn een toegankelijkheidstoets en -advies, het Kenniscentrum Zorgeloos Vechtdal, gastvrijheidstraningen, het bieden van de mogelijkheid om zorgdiensten gelijktijdig met de accommodatie te boeken en promotie & marketing.

  Voor de uitvoering van dit project, dat past binnen het thema ‘toerisme & recreatie’, vraagt Vechtdal Marketing een LEADER-bijdrage van 100.000 euro. De gemeentelijke financiering van 25.000 euro wordt verdeeld over de vijf gemeenten in het Vechtdal. Hardenberg draagt daarmee 5.000 euro bij.

  Vorstelijk Kamperen
  Een derde LEADER-aanvraag die op steun van het college kan rekenen is ‘Vorstelijk kamperen’. De campings De Zandstuve in Rheeze, ’t Rheezerwold in Rheezerveen en De Kleine Wolf in Stegeren willen ieder een vakantieverblijf bieden aan gezinnen met kinderen met als thema ‘kastelen’. Naast een recreatieverblijf in de vorm van een kasteel, wordt gezamenlijk een routeboekje/-kaart en website ontwikkeld en wordt samenwerking gezocht met andere partijen. Ook dit project past binnen het thema ‘toerisme & recreatie’. De bijdrage van de gemeente Hardenberg is 16.667 euro.

  Werkwijze LEADER
  Voor de periode 2015-2021 is vanuit het Europese subsidieprogramma LEADER voor het gebied Noord-Overijssel, waar de gemeente Hardenberg onder valt, in totaal 4 miljoen euro beschikbaar. Hiervan betaalt Europa 2 miljoen euro en de provincie Overijssel 1 miljoen euro. De gemeenten in Noord-Overijssel dienen samen ook 1 miljoen euro bij te dragen. De benodigde bijdrage van de gemeente Hardenberg is afhankelijk van het aantal aanvragen uit deze gemeente.

  De doelstellingen en werkwijze van LEADER zijn vastgelegd in de Lokale Ontwikkelingsstrategie. Deze zijn samen met vertegenwoordigers van partijen uit het gebied opgesteld. Bij de voorbereiding van LEADER-aanvragen worden initiatiefnemers begeleid door een LEADER-coördinator. De Lokale Actie Groep beoordeelt de aanvragen. Deze groep bestaat uit een onafhankelijk voorzitter en maatschappelijk betrokken personen die een binding hebben met het platteland. Uit iedere gemeente is 1 persoon vertegenwoordigd in de Lokale Actie Groep. De gemeente zelf is niet vertegenwoordigd. Voordat een aanvraag wordt beoordeeld, moet duidelijk zijn of de gemeente bereid is een bijdrage te leveren. Voor projecten in de gemeente Hardenberg maakt het college per project een afweging of zij cofinanciering beschikbaar stelt.

  Projecten Landbouw & Water
  Op dit moment zijn er nog geen aanvragen gedaan voor een LEADER-subsidie passend binnen het thema ‘landbouw & water’. Initiatiefnemers van projecten die in aanmerking willen komen voor een LEADER subsidie kunnen contact opnemen met de LEADER-coördinator van Noord-Overijssel. Meer informatie hierover staat op https://www.hardenberg.nl/ondernemers/ontwikkeling-platteland 

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.