Home / gemeente stelt zich garant voor plannen dalfsen stroomt

gemeente stelt zich garant voor plannen dalfsen stroomt

De coöperatie wil op de daken van het bedrijf Foreco zonnepanelen plaatsen, waarin door inwoners binnen de ‘postcoderoos’ kan worden geïnvesteerd. Dat levert voor hen fiscale voordelen op. Dalfsen stelt zich garant voor maximaal 336.000 euro. De garantstelling is een eis van de financier, Triodos Bank.

Wethouder Ruud van Leeuwen moest veel vragen beantwoorden, waarvan een groot aantal betrekking had op de risico’s. Die zijn er namelijk wel degelijk. “Het is de allereerste keer dat dit in Nederland gebeurt”, zei Van Leeuwen. “We weten dus niet of dit een succes zal worden”, legde hij uit. De overeenkomst met Dalfsen Stroomt is door de jurist van de gemeente mede opgesteld en getoetst. De wethouder vertelde dat de gemeente niet zelf in het project zal investeren, omdat de coöperatie niet met overheidsgeld wil werken.

Ook heeft de gemeente geen invloed op wie er aan het project deelnemen. De risico’s zijn afgedekt door verzekeringen. Wel bestaat er een fiscaal risico, omdat niet duidelijk is wat er in de toekomst met de fiscale voordelen zal gebeuren. “De risico’s zijn niet voor honderd procent afgedekt, maar het is een prachtig project en ik vind het de moeite waard om het een kans te geven”, aldus Van Leeuwen. Hij zegde de raadscommissie toe om te gaan werken aan beleid omtrent dergelijke garantstellingen.

De verschillende fracties waren al net zo positief als de wethouder. “Wij zijn heel blij met het plan, omdat het een goede bijdrage is aan de duurzaamheid”, zei Luco Nijkamp (ChristenUnie). Hij stelde vast dat het project ook kansen biedt voor mensen met een kleinere beurs. Betsy Ramerman (CDA) stelde voor om te kijken of de gemeente bij andere projecten zelf kan financieren. “Dan kunnen we er zelf ook de vruchten van plukken”, aldus het raadscommissielid.

Ook Evert Jan Hof (Gemeentebelangen) was blij met dit initiatief. Hij stelde vast dat het een grote opgave is om de klimaatafspraken na te komen en dat er nog te weinig is bereikt. Dat zei ook Reint Warmelink (VVD), die vaststelde dat het project van Dalfsen Stroomt een unieke gelegenheid is om een flinke stap te maken. “Ook inwoners met een laag inkomen kunnen zo bijdragen aan een duurzame gemeente”, aldus de liberaal. Ben Schrijver (D66) zei dat zijn partij duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan en dat dit project daar prima in past. Leander Broere (PvdA) onttrok zich aan de discussie, omdat hij tot voor kort betrokken was bij Dalfsen Stroomt.

Lees ook

Kerstconcert in WH Zwart Hal

LEMELERVELD – Ad Huetink verzorgt op zaterdag 11 december een orgelconcert in de WH Zwart …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.