cco viert 20 jarig bestaan met oude verhalen gebak en zuute plassies

  Zo’n 160 belangstellenden genoten van boeiende verhalen over de gewoontes, geschiedenis en feiten van de streek door Thea Kroese uit Vroomshoop. Zij is een groot pleitbezorgster van de streektaal: “Het Nederlands brengt de boodschap tot aan de voordeur. Maar met onze streektaal kom je bij de mensen in huis”, aldus Kroese. Ze stelde dat er nog steeds een groot onbegrip is voor het Nedersaksisch dialect: alsof die boers of oubollig zou zijn.

  “De Nederlandse taal is jong. Streektaal is veel ouder”. Het verschil tussen “magie”, “deerne” of “wiechie” als het gaat om meisjes werd uitgelegd en tal van gebruiken en tradities kwamen langs. Waarom 13 een ongeluksgetal is en de oude gebruiken bij overlijden. Zo kwamen de noabers bij overlijden naar het sterfhuis. Ze verdeelden daar de taken en deden wat nodig was. De klok werd stilgezet, want de overledene was “uut de tied”, De spiegel werd omgekeerd of bedekt, zodat de dode, als hij als geest zou terugkeren, zich niet meer kon herkennen, wist Kroese haar aandachtig te vertellen.

  20 jaar
  Vooraf aan de historische vertellingen konden de bezoekers genieten van verschillende filmopnames die gemaakt zijn in het Streekmuseum van bijzondere museale voorwerpen die toegelicht werden door museummedewerkers. Dit als voorloper voor de nieuwe media waarop ook het museum op in wil spelen. Omdat het 20 jaar geleden is dat de historische vereniging werd opgericht was er een traktatie in de vorm van een gebakje bij de koffie. In de pauze was er een “Zuute plassie”, een traditioneel broodje dat alleen Ommen kent en in de laatste maanden van het jaar verkrijgbaar is. De avond werd afgesloten met een drankje en een hapje.

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.