Home / cco viert 20 jaar bestaan met oude verhalen gebak en zuute plassies

cco viert 20 jaar bestaan met oude verhalen gebak en zuute plassies

Thea Kroese is een groot pleitbezorgster van de streektaal: “Het Nederlands brengt de boodschap tot aan de voordeur. Maar met onze streektaal kom je bij de mensen in huis”, aldus Kroese. Ze stelde dat er nog steeds een groot onbegrip is voor het Nedersaksisch dialect: alsof die boers of oubollig zou zijn. “De Nederlandse taal is jong. Streektaal is veel ouder”. Het verschil tussen ‘magie’, ‘deerne’ of ‘wiechie’ als het gaat om meisjes werd uitgelegd en tal van gebruiken en tradities kwamen langs. Waarom 13 een ongeluksgetal is en de oude gebruiken bij overlijden. Zo kwamen de noabers bij overlijden naar het sterfhuis. Ze verdeelden daar de taken en deden wat nodig was. De klok werd stilgezet, want de overledene was “uut de tied”, De spiegel werd omgekeerd of bedekt, zodat de dode, als hij als geest zou terugkeren, zich niet meer kon herkennen, wist Kroese haar aandachtig gehoor te vertellen.

Vooraf aan de historische vertellingen konden de bezoekers genieten van verschillende filmopnames die gemaakt zijn in het Streekmuseum van bijzondere museale voorwerpen die toegelicht werden door museummedewerkers. Dit als voorloper voor de nieuwe media waarop ook het museum op in wil spelen. Omdat het 20 jaar geleden is dat de historische vereniging werd opgericht was er een traktatie in de vorm van een gebakje bij de koffie. In de pauze was er een “Zuute plassie”, een traditioneel broodje dat alleen Ommen kent en in de laatste maanden van het jaar verkrijgbaar is. De avond werd afgesloten met een drankje en een hapje.

Lees ook

Vijf nieuwe gouden sponsoren tekenen contract met FC Ommen

OMMEN – Het was opnieuw een komen en gaan op sportpark Westbroek op zaterdagmiddag 12 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.