brandweer ijsselland en vitens werken samen aan nieuw bluswaterbeleid

  Aanleiding voor deze ontwikkeling is de veranderde wetgeving voor de levering van bluswater en een beter inzicht in de behoefte en het daadwerkelijke verbruik. Deze ontwikkelingen waren voor de brandweer en drinkwaterbedrijf Vitens aanleiding om samen te gaan werken aan een nieuw bluswaterbeleid. De brandweer maakt bij het blussen onder meer gebruik van ondergrondse brandkranen. Deze zijn eigendom van de drinkwaterbedrijven. In IJsselland is dat Vitens. De brandweer adviseert de gemeenten, die contracten hebben met Vitens, over de locaties waar brandkranen geplaatst moeten worden.

  Nieuwe richtlijnen en beter inzicht
  Voor het transport van drinkwater gelden nieuwe wettelijke richtlijnen. Onderdeel daarvan is dat de diameter verkleint van de waterleidingen voor een betere kwaliteit drinkwater. Onderzoek wees uit dat de brandweer toe kan met tweederde van het aantal brandkranen dat er nu beschikbaar is in de gemeenten. Er is dan nog voldoende bluswater voorhanden door inzet van ander materieel en meer gebruik van open water. Brandweer IJsselland en Vitens gaan samen bepalen welke brandkranen afgestoten kunnen worden, zonder dat dit invloed heeft op de veiligheid. In de historische binnensteden en buitengebieden blijven alle brandkranen gehandhaafd.

  Watertransport en watertankwagens
  De besparing die de afname van brandkranen oplevert wordt de komende jaren geïnvesteerd in een nieuwe watertankwagen en watertransportsystemen. Dat levert tevens een verbetering op van de dekking van het bluswater.

  Kwaliteit
  De hoogste prioriteit van Vitens is het leveren van de beste kwaliteit drinkwater. Elke keer dat de brandweer gebruikmaakt van een brandkraan – die aangesloten is op het drinkwaternet – bestaat er een kans dat dit de kwaliteit van drinkwater beïnvloedt. De brandweer vermindert het gebruik van leidingwater en onderzoekt hoe zij over kan stappen op het gebruik van oppervlaktewater. De brandweer is dan onafhankelijk van drinkwater als bluswater en Vitens kan de kwaliteit van drinkwater nog beter garanderen.

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.