Home / boek keukengeheimen van moeder sientje en dochter arlette swartjes officieel gepresenteerd

boek keukengeheimen van moeder sientje en dochter arlette swartjes officieel gepresenteerd

Moeder Sientje Swartjes-Lenferink (77) en haar dochter Arlette Swartjes (40) hebben onlangs een boekpresentatie gehouden in RAWSpace, atelier en expositieruimte van beeldend kunstenaar Ronald Westerhuis te Zwolle.

De burgemeester van Zwolle, Henk Jan Meijer, en burgemeester Han Noten van Dalfsen waren aanwezig, maar ook de broer van Sientje en oud-presentator van RUR, Jan Lenferink. “En zo’n 125 genodigden die ook allemaal een boek hebben ontvangen!”, zegt Sientje, “Wij willen niet dat deze recepten verloren gaan en daarbij zijn mooie herinneringen beschreven aan het eten koken in onze familie. Ook mijn broer heeft daaraan meegeholpen. En deze herinneringen maken het boek ook waardevol voor ons.”

Sientje is in 1940 geboren in Dalfsen. Haar ouders hadden een café: de Brinkhof. Zij heeft als meisje veel opgestoken van de bereiding van bijvoorbeeld gehaktballen met saté en eigengemaakte mayonaise. “Koken werd een hobby en mijn dochter Arlette bleek echt een talentje”, lacht ze, “maar ook de recepten van mijn jongste dochter Geraldine en de appeltaart van mijn zwager staan erbij, hoor. Onze favoriete recepten voor een snelle hap, maar ook voor een feest, aangevuld met allerlei leuke anekdotes. Je ziet gewoon onze liefde voor het koken erin terug!”

Het boek staat ook vol handige tips om lekker en toch gezond te eten. Moeder en dochter gebruiken veel producten uit het Vechtdal. “Wij koken met boter, zonder zakjes of pakjes en de recepten zijn makkelijk te maken”, zegt Sientje, “Wij gebruiken vaak roomboter, of ganzenvet om in te bakken, want dat zijn pure producten. En een sausje maak je gemakkelijk met een roux, een papje van boter en bloem. De jus maak ik ook van vleesnat met een uitje, wat kerrie en een laurierblaadje. Arlette geeft dan weer een verrassende draai aan mijn klassieke manier van koken. Dan heeft zij bijvoorbeeld balletjes gemaakt van de worst voor de snert, en eten we dus snert met balletjes. We hebben trouwens voor het boek alle recepten weer gekookt zodat er een foto van gemaakt kon worden. Zo’n proces om een boek te maken, valt niet mee. Al was het ‘s avonds ook wel weer gezellig als wij samen met de fotograaf en zijn vrouw het gerecht na het maken van de foto weer smakelijk opaten!”

Arlette laat weten dat het boek dan ook gemaakt is door een heel team.”Zij hebben met zo ontzettend veel liefde en passie heel hard gewerkt aan het boek!”, zegt ze: Albert Bartelds (fotografie), Jeanine Bartelds (vormgeving), Jehudi van Dijk (illustraties) en Astrid Zijlstra (redactie). Jonnie en Therese Boer van de Librije hebben het voorwoord verzorgd.

‘De Keukengeheimen van Sientje & Arlette’ werd mede gerealiseerd via een crowdfundingsactie, het wordt uitgegeven door WBooks in Zwolle en is voor nog geen twintig euro verkrijgbaar bij de betere boekhandel. ISBN: 9789462581944.

Kijk voor meer informatie op www.dekeukengeheimen.nl.

Lees ook

Leerlingen OBS Dennenkamp werken mee aan Schone Rivieren

OMMEN – Zaterdagmorgen 25 september hebben leerlingen uit de hoogste groepen van basisschool De Dennenkamp …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.