Home / betere kwaliteit van leven door maatschappelijke ondersteuning

betere kwaliteit van leven door maatschappelijke ondersteuning

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verplicht gemeenten om jaarlijks onderzoek te doen naar de ervaringen van Wmo-gebruikers. Door dit onderzoek kan de gemeente meten in hoeverre voorzieningen bijdragen aan de doelen van de Wmo, zoals de ondersteuning van zelfredzaamheid en participatie. In totaal zijn bijna duizend inwoners van de gemeente Hardenberg benaderd voor dit onderzoek. 36 procent van deze inwoners heeft meegewerkt aan het onderzoek door een vragenlijst in te vullen.

Meer zelfredzaam
De kwaliteit van de geboden ondersteuning wordt door bijna vier op de vijf inwoners als goed beoordeeld. Van alle inwoners voelt ruim tachtig procent zich serieus genomen door de medewerker met wie de inwoner contact heeft gehad. Ruim vier op de vijf inwoners ervaren de ontvangen ondersteuning vanuit de gemeente als nuttig. Zij kunnen zich daardoor beter redden en zijn meer zelfredzaam. Daardoor ervaart tachtig procent van de inwoners met maatschappelijke ondersteuning een betere kwaliteit van leven. Over de snelheid van de geboden hulp oordelen drie op de vier inwoners positief. Bijna een kwart van de inwoners vindt dat zij niet snel (genoeg) geholpen werden.

Cliëntondersteuning
In de Wmo staat ook dat gemeente inwoners moet wijzen op de mogelijkheid van onafhankelijke cliëntondersteuning, zodat mensen er niet alleen voor staan tijdens hun gesprekken met de gemeente over ondersteuning. Ruim zeventig procent van de inwoners geeft aan dat zij niet wisten dat zij gebruik kunnen maken van deze mogelijkheid. Deze uitkomst is voor de gemeente Hardenberg aanleiding om deze inwoners beter te informeren over deze mogelijkheid.

De resultaten van dit Wmo-ervaringsonderzoek worden gepubliceerd op www.waarstaatjegemeente.nl

Lees ook

Gemeente Hardenberg is op zoek naar jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.