uit hei en dennen opluchting

  Tien minuten hè, en dat noodt mij niet tot lange deerniswekkende verhalen. Vroeger wist je huisarts van allerlei achtergronden, gewoon uit z’n blote hoofd, geen getuur op een scherm, maar een vage administratie in een schoenendoos. De echtgenote nam telefoon aan en deed de apotheek, waar ze uit bruine potten met onverklaarbare teksten een poedertje maakte. Zij ‘hielp’ haar man en nam ook de telefoon op. De dokter kwam bij je thuis met een verweerde tas, waar altijd een stethoscoop en een spateltje in te vinden was. Zijn taalgebruik paste hij bij z’n patiënten aan. “Zo Flipse, maak je borst maar vrij dan gaan we eens even luisteren naar je rikketik”. O, die schelmse dokter kon zo jolig uit de hoek komen. Een waterig kopje koffie weerde hij behendig af, “vrouw Flipse, daar hebben wij geen tijd voor”.

  Tegenwoordig zit je in een ruime schone gezellige wachtkamer, die op koffie na, van alle gemakken voorzien is. Je hebt een vaste afspraak, daardoor is de wachtkamer nooit helemaal vol. Vier huisartsen, een verpleegkundige en een arts in opleiding staan voor ons bereid. De assistentes verrichten op een beleefde attente manier hun werkzaamheden en zijn bijzonder goed op de hoogte van het wel en wee van de patiënten. De kinderen spelen met het kleurige speelgoed en voor de volwassenen liggen er tijdschriften, die je terugbrengen naar de vorige eeuw.

  Ik vergeet helemaal mijn missie in deze column. Want wat adviseerde mijn huisarts, nadat hij mijn bloeddruk en hartslag had gemeten? “Het lijkt mij een goed idee om u bloeddrukverlagend medicijn te geven”. Hosanna, wat een verpletterend goede raad zeg. Thuisgekomen de ellenlange gebruiksaanwijzing gelezen. De bijwerkingen konden heftig zijn. Niet bij mij. De volgende dag had ik een bloeddruk van 120/80 en trilden mijn handen ook niet meer. Gerrit neemt om de dag mijn bloeddruk op en ik blijf gewoon constant op 120/80.

  Ik heb groot respect voor de huisartsen van tegenwoordig. Ze staan onder een enorme werkdruk. Tien minuten voor een patiënt, twintig minuten als je dat vooraf hebt afgesproken.

  Antoinette

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.