Home / toneelgroep de jeugd van vroeger zoekt dringend versterking

toneelgroep de jeugd van vroeger zoekt dringend versterking

“We zijn op zoek naar mannen en/of vrouwen die het leuk vinden om toneel te spelen en al enige ervaring hebben” vertellen spelers Elly Schrijver, Marinus Koggel, Herman Lankhorst, Wim Kroese, Freddy Gerritsen en Eef van Olphen. “Wij hebben allemaal de seniorenleeftijd, maar de nieuwe spelers mogen gerust wat jonger zijn. Wel belangrijk is dat je in staat bent om de repetities bij te wonen, die worden namelijk altijd overdag gehouden. We oefenen elke maandag en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur in het buurthuis van Ommerkanaal. Van februari tot eind maart houden we vervolgens twee keer per week, ergens in de regio, een uitvoering.”

De toneelgroep hoopt van harte aanmeldingen binnen te krijgen, vooral van dames. “Waarom je zou moeten reageren op onze oproep? Je bent zó lekker bezig als je toneelspeelt! Het is heerlijk om af en toe een ander mens te zijn en even uit je comfortzone te komen!” zegt Eef enthousiast. Wim vult aan: “Daar komt bij dat je óók de ouderen in de zaal een leuke middag bezorgt!”

Improviseren
In vergelijking met andere toneelgroepen, pakt ‘de Jeugd van Vroeger’ een aantal zaken iets anders aan, zo vertellen de spelers. “Wij gebruiken bijvoorbeeld geen grime en pruiken, maar spelen gewoon zoals we zijn. Ook het decor houden we altijd sober, dat is wel zo gemakkelijk omdat we steeds weer op een andere locatie spelen. Er is ook lang niet overal een podium voorhanden… Tja, dan moet er soms iets geïmproviseerd worden, maar het komt altijd goed! Een regisseur hebben we ook niet, dat doen we zelf. We worden door velen elk jaar terug gevraagd en dat is toch wel een teken dat de mensen het leuk vinden!

Seniorentoneelgroep ‘De Jeugd van Vroeger’ speelt jaarlijks zo’n dertien voorstellingen, in Ommen en wijde omgeving. Herman vertelt over de toneelgroep, die momenteel uit vijf dames en vier heren bestaat: “We spelen het liefst dialectstukken en kiezen altijd voor een blijspel/klucht. Alle spelers kennen het dialect van Ommen wel. ”Nieuwelingen mogen gerust een ander dialect spreken, zoals Drents of Gronings. Geen probleem! Zo lang het maar te begrijpen is.”

‘Pittig wiefie’
Zodra de bezetting rond is, gaan de spelers eind november direct van start met de oefenmiddagen. Dit keer wordt de klucht ‘Een pittig wiefie’ op de planken gebracht, geschreven door Bert ten Velde. De eerste voorstelling wordt op 8 februari in Heemse gespeeld.

Elly vertelt hoe ze bij de toneelgroep terecht is gekomen: “Soms las ik wel eens iets voor in de kerk. Zo kwam het dat een bekende mij vroeg ik of ik zin had om bij het toneel te gaan. Het leek me wel wat. Twee dagen later lag het boekje al bij mij in de bus en kom ik direct beginnen!” Ook Freddy werd door een andere speler binnengehaald. “Dat is nu 3 á 4 jaar geleden. Ik had al veel vaker gespeeld, onder andere bij LTO en samen met de plattelandsvrouwen. De laatste tijd krijg ik vaak de hoofdrol!” Wim speelt heel zijn leven al en is 10 á 11 jaar geleden als vervanger begonnen bij de club. Herman is de langstzittende van het clubje, vroeger speelde hij al bij buurtvereniging ‘Rond de Regge’.

Tekst onthouden
Is het voor de spelers, die allemaal op leeftijd zijn, af en toe niet lastig om de tekst te onthouden? “Als je de tekst niet meer onthouden kunt, moet je gewoon stoppen” antwoorden de spelers heel stellig. “Gelukkig is dat tot dusver voor geen van ons allen een probleem! Maar toch fijn dat Eef souffleert. “Soms pas ik ook wel gebarentaal toe” merkt Eef lachend op. “We zijn een heel gezellig clubje. Als de voorstellingen in april stoppen, mis je het in het begin wel hoor…”

Voor aanmelding of meer informatie: Elly Schrijver, tel. 0529 45 22 21. E-mail: ellyschrijver@ziggo.nl.

Lees ook

Het Boek van de Week

‘De rechtvaardigen’ van Jan Brokken Jan Zwartendijk is na een aantal omzwervingen in 1938 in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.