Home / plaatselijk belang oudleusen viert jubileum

plaatselijk belang oudleusen viert jubileum

Maar nu de verjaardag nadert, is het ook goed om eens terug in de tijd te gaan. En dan blijkt dat er veel veranderd is in de afgelopen zeventig jaar. Een verzameling verspreid gelegen boerderijen, verbonden door zandwegen, heeft zich ontwikkeld tot een heus dorp met kerk, school en Kulturhus De Wiekelaar. Maar ook met een supermarkt, een bibliotheek en een peuterspeelzaal.

Bij deze grootschalige metamorfose heeft Plaatselijk Belang een belangrijke sturende rol gespeeld. Mede door de gemeente en de provincie achter de broek te zitten. Ooit noemde een Dalfser wethouder de vereniging ‘een keeshondje, dat zich overal in vastbijt en pas loslaat als het zijn zin krijgt’. Dat zag men in Oudleusen als een compliment.

Met z’n allen
Maar ook door de achterban aan het werk te zetten, want in Oudleusen is veel bereikt door er met z’n allen de schouders onder te zetten. Regelmatig wordt geïnventariseerd waar behoefte aan is om daarna samen aan de slag te gaan om de wensen te realiseren. Zo hebben veel Oudleusenaren meegedaan bij de (ver)bouw van De Wiekelaar, het kloppende hart binnen de dorpsgemeenschap.

In al die jaren is er ook binnen de vereniging veel veranderd. De drie mannen die kort na de oorlog genoeg hadden van die onbegaanbare zandwegen begonnen een onbekend avontuur. Ze pakten brutaal de fiets naar het gemeentehuis en vonden daar langzamerhand steeds beter de weg. Met de toenmalige communicatiemiddelen was het een hels karwei. Handgeschreven brieven naar Dalfsen of Zwolle schrijven en daarna wachten op een antwoord. Zeker in de eerste jaren vinden ze weinig gehoor bij de burgermeester en wethouders, maar geleidelijk wordt de verhouding steeds beter. Oudleusen wordt steeds beter gehoord! Zodoende kunnen vele wensen worden vervuld – ook al duurt het soms wel erg lang en is het resultaat niet helemaal zoals men eerst wilde.

Rode draden
Maar terugkijkend op al die jaren kan het bestuur niet iets bedenken wat echt helemaal niet gelukt is. Dit onderstreept de goede relatie tussen Plaatselijk Belang en de gemeente Dalfsen. Dat betekent overigens niet dat het soms even flink kan knetteren, maar dat houdt het allemaal levendig. Er loopt een aantal rode draden door de geschiedenis van het Plaatselijk Belang Oudleusen. De (zand)wegen en fietspaden, de verlichting, de woningbouw, het behoud van voorzieningen zijn punten die steeds weer terugkeren op de agenda’s van de maandelijkse vergaderingen.

Maar ook wat men nu sociale duurzaamheid noemt komt steeds weer ter sprake. Het versterken van de saamhorigheid was heel belangrijk, want een dorp is veel meer dan een verzameling woningen en voorzieningen. Het organiseren van bingo’s, de jaarlijkse busreis, de fietstochten, de verjaardagsbezoeken en de ouderenochtenden verstevigt de banden binnen de dorpsgemeenschap en vergroot de betrokkenheid.

Met tijd mee
Plaatselijk Belang Oudleusen gaat met zijn tijd mee. Er komt een typemachine, steeds vaker wordt de telefoon gepakt in plaats van de fiets en nu zijn de moderne communicatiemiddelen, zoals email en app, niet meer weg te denken. Ook is ondertussen het mannenbolwerk geslecht en zitten er vrouwen in het bestuur.

Zaterdag 28 oktober wordt in De Wiekelaar het jubileum gevierd. ’s Middags in het teken van de nostalgie: er worden foto’s getoond van vroeger en nu, afgewisseld met liedjes van vroeger. In de avond breekt het feest los, in de stijl van de jaren ’70. En daarna is het feesten en terugkijken weer voorbij en gaat het vizier weer op de toekomst, want er is meer dan voldoende werk aan de winkel om Oudleusen leefbaar te houden.

Lees ook

WijZ zet de bloemetjes buiten in Ommen-Zuid

WijZ welzijn ontmoet graag de inwoners van Ommen. De opbouwwerkers starten daarom met het wijkproject …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.