opiniemakers voorstel heel salland biologisch is idioot

  De aanname dat alleen biologisch goed is staat me tegen. Roept weerstand op. Knetterharde uitspraken over insectensterfte met ‘aanname cijfers’ uit Duistland (onderzoek van 27 jaar geleden en nu als basis, daar tussen is niks) die uitgerold worden over heel Europa en waarbij gebrek aan beter de schuld bij de intensieve landbouw wordt gezocht. Wanneer je de uitkomst van dat (aanname) onderzoek naast andere cijfers legt in een grafiek (zie foto), laat het zien dat de afname van insecten gelijkloopt met de afname van het nutriëntenoverschot (overbemesting) in die landbouw. Vanuit dat perspectief zou er juist meer ruimte moeten komen voor intensieve veeteelt, zou je kunnen stellen. (De invloeden van auto en vliegverkeer net als van de industrie e.d. wat daar nog bijkomt nu even negerend).

  Er wordt een knetterharde lobby door milieuclubs tegen het middel glyfosaat gevoerd. Ook daar zijn onderzoeken en tabellen van, die als je ze over elkaar heen legt een genuanceerder beeld weergeven. De stellingname dat men ‘gelukkig mechanisch kan schoffelen’ is juist wat mij elke keer als ik Overesch weer een tank met diesel zie verstoken cynisch doet lachen. Ik heb nog nooit een onderzoek gezien wat de impact van die bewerkingen, die uitstoot van fossiele brandstoffen, meeneemt in een onderzoek omtrent welke impact het eenmalig spuiten op het milieu heeft ten opzichte van vele malen schoffelen . Ik zou daar best wel gaten in kunnen schieten.

  Heel Salland Biologisch zegt dat ‘de banken moeten hun verantwoording nemen’. Sinds wanneer zijn dat filantropische instellingen? En dan nog een praktischere kant: heel veel consumenten kunnen die hogere prijs die bij de biologische producten hoort helemaal niet betalen. Gaan ze daar dan ook wat aan doen? En gaan ze Salland dan ‘ommuren’ zodat er geen producten meer binnen kunnen die wel uit ‘gangbaar’ komen? Op basis van vrijwilligheid zijn er groepen consumenten die om financiële redenen nooit mee kunnen doen. En wat denk je van Europese regelgeving. Glyfosaat verbannen? Verbied je dan ook de import van producten die geproduceerd zijn in landen waar het middel nog wel is toegestaan? Uit concurrentie oogpunt een must maar door regelgeving een onmogelijkheid.

  Een idioot voorstel met harde stellingnames en onmogelijkheden. Toch wil ik dit anders aanvliegen.

  Kiekebosch, een ‘groene rakker’, met vaak doorgeschoten ideeën gaat er met gestrekt been in. Weinig ruimte voor tegengeluid tenzij je hem halfweg komt, dan is er wel ruimte, dan is er wel respect voor elkaars meningen.

  Aa van Aver Heino: ‘Boeren met geld is makkelijker dan om geld’ zei mijn opa altijd. Het kopen van een boerderij als geslaagd zakenman op je 65e, dan ineens boer heten en je collega’s vertellen hoe het allemaal moet vanuit een totaal andere (financiële) positie is goedkoop en roept heel veel weerstand op. Maar je zou ook kunnen zeggen nu hij een poosje bezig is, zijn netwerk, zijn kennis heeft ingezet en resultaten heeft gehaald (denk daarbij aan het neerhalen van de fosfaatregeling voor bioboeren). Hij heeft een visie, een levensdoel. Oké, kom maar op. Loop jij maar voorop. Show us the way.

  Ik heb Jan Overesch zijn vaak crue uitlatingen omtrent gangbare landbouw en over collega’s altijd afgedaan als het creëren van zijn eigen ‘niche markt’. Een meerwaarde voor zijn product genereren zodat consumenten op emotie bij hem zouden kopen. In dit voorstel van de groep is geen ruimte meer voor biologisch als niche in Salland. Er is dus meer, er is een levensovertuiging bij Jan en dat verdient een open benadering.
  Frans Willemsen, ik ken hem niet behalve van het dorpshuis in Heino. Geen idee, hoor graag wat hem beweegt.

  LTO heeft het gesprek verlaten, zo stellen de mannen. Ik zou graag hun mening omtrent deze stelling zien. Het is een discussie die je samen moet voeren, niet waar je voor weg moet lopen.

  gerlantzielman@gmail.com

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.