Home / leerlingen de nieuwe veste beginnen eigen bedrijven

leerlingen de nieuwe veste beginnen eigen bedrijven

Ieder team krijgt bij de start van Vakkanjer Explorer een opdracht: begin een bedrijf en bedenk een technische oplossing voor een probleem. Alle 28 leerlingen hebben gekozen voor de opdracht Smart Urban Water Challenge: ze bedenken een slimme oplossing die wateroverlast tegengaat of een slimme toepassing voor het gebruik van opgevangen regenwater. “We kunnen de leerlingen een regulier project geven, maar met zo’n echte opdracht breng je praktijk de school in. De gemeente is zelfs aangehaakt en vraagt de leerlingen hoe ze overstromingen kunnen voorkomen in Hardenberg.”

Overhein: ‘Ik ben een groot voorstander van die koppeling met de ‘echte’ wereld. Het motiveert de leerlingen, ze zien dat hun werk er toedoet. Ze ontwikkelen onderzoekvaardigheden en zijn continu bezig met samenwerken en rollen verdelen. Hoe pak je zo’n opdracht nou op als een klein bedrijfje? Dat is niet alleen leuk, maar vooral ook heel leerzaam.’

Presentatie eindproduct
Aan het einde van het project is het feestelijke eindevenement van Vakkanjer Explorer: de teams presenteren dan hun prototype aan een vakjury. Dit doen ze middels een pitch waarbij ze een moodboard gebruiken. De jury kiest het beste idee. Ouders, familie en vrienden zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Zodra het tijdstip bekend is, wordt deze vermeld op www.denieuweveste.nl.

Vakkanjers
Vakkanjer Explorer is een onderdeel van Vakkanjers. Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen vmbo’ers en mbo’ers hun vakmanschap al sinds 1999. Dat doen ze aan de hand van realistische opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21st century skills zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Ontdek Vakkanjers op www.vakkanjers.nl.

Lees ook

Gemeente Hardenberg is op zoek naar jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.