Home / kijk op vechtdal kameraad baron

kijk op vechtdal kameraad baron

Voor alle duidelijkheid, toen dit speelde was ik 12. Het soort leeftijd dat je voetbalt en fantaseert over een wonderbaarlijke toekomst, niet gehinderd door enige kennis over de realiteit van het leven. De leeftijd waarop het politieke bewustzijn, godzijdank overigens, je kinderhoofdje nog niet heeft vervuild.

Maar goed, mijn vader maakte zich zorgen. Dus hij en ik, wij stapten in een auto en maakten een reis door Oost-Europa. Via Wenen (daar woonden vrienden) naar Boedapest (daar woonden familie van die vrienden), naar Boekarest, Sofia en tot slot via de derde weg van Tito weer terug. Mijn vader snurkte. Dat herinner ik me nog. Net als de waanzinnig brede straten in Boekarest waarop geen auto te zien was. Gewoon leeg.

En fenomenale regeringsgebouwen natuurlijk. Ze waren toen, in de ogen van het kind, indrukwekkend. Nu vind ik ze spuuglelijk. Maar wat ik me ook herinner waren de mensen in Boedapest die we een brief brachten van hun familie uit Wenen. De familie die ze al een eeuwigheid niet meer gezien hadden. Ik zie nog hoe ik aan die tafel zat, hoe ik de zwaarte voelde van het onuitgesproken verdriet. Mijn vader heeft zijn doel bereikt. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, dat weet ik nu. Alleen al in mijn tijd hadden we naast de communistische dictatuur er een in Spanje, Griekenland en Portugal. Drie in het vrije westen. Je zou het bijna vergeten.

Woensdag 8 november komt er een oude vriend van me naar ons theater. Oud in de dubbele betekenis van het woord: ik ken hem al een hele tijd én hij is de jongste niet meer. Ook de familie waaruit hij voortkomt is oud. Lijnen gaan honderden jaren terug in de Hongaarse adel. Hij gaat in gesprek met Renate Wennemars. Over hoe de communisten zijn familie van hun land verdreven. Hoe hij in 1956 meevocht tijdens de Hongaarse opstand. Hoe hij vluchtte naar Duitsland, in Nederland zijn liefde vond, succes had in zaken en na de val van de muur terugging naar Hongarije om opnieuw zijn landgoed te ontwikkelen. József Béla Jankovich deJeszenice is een mooie man met een bijzonder verhaal. U zult onder de indruk zijn.

Han Noten
Burgemeester
h.noten@dalfsen.nl

Lees ook

Salarisadministrateur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.