inzet voor duurzaam behoud van hardenbergs landschap

  Wethouder Jannes Janssen zorgde voor een feestelijk tintje met de ondertekening van de uitbreiding van het Groene en Blauwe Diensten-contract van de familie Herbert, eigenaren van de Theeschenkerij. Hiermee benadrukt de gemeente Hardenberg haar ambitie om het mooie Hardenbergse landschap duurzaam te beheren. De schouw stond in het teken van het beheer van verschillende typen landschapselementen. Ook gingen deelnemers met elkaar in gesprek en werd gericht advies gevraagd om de aanpak in beheer te optimaliseren.

  Groene en Blauwe Diensten (GBD) zijn gericht op het herstellen en duurzaam beheren van het landschap. Groen staat voor bomen en boswallen en Blauw voor waterelementen. Deelnemers met een GBD-contract dragen bij aan het landschap door het onderhoud van hun eigen elementen. Verantwoordelijk wethouder Jannes Janssen: “De contracten zijn voor 21 jaar. Wij vinden het belangrijk om in zo’n lange periode contact te houden met de deelnemers. We kunnen ons voorstellen dat de deelnemers graag tips krijgen en wij horen graag waar zij in de praktijk tegen aan lopen. Daarom hebben wij de Stichting Groene en Blauwe Diensten Overijssel gevraagd deze lokale gebiedsschouw te organiseren. Samen moeten we zorgen dat de Groene en Blauwe Diensten aan hun doel beantwoorden. Dat het landschap met de bepalende landschapselementen de komende jaren daadwerkelijk in goede conditie blijft.”

  Inhoud van de gebiedsschouw
  De gebiedsschouw werd gestart met een korte inleiding over landschapsbeheer en een kleine opfriscursus wat het inhoudt om een GBD-contract te hebben. Hierna gingen deelnemers samen met een adviseur van Stichting Groene en Blauwe Diensten Overijssel het veld in om verschillende landschapselementen te bekijken. Tijdens dit veldbezoek werd besproken hoe de landschapselementen onderhouden kunnen worden.

  Veldadviseur Paul ten Velde gaf uitleg en tips over het jaarlijks en periodiek onderhoud van de elementen. Gedurende de schouw was er ruimte voor deelnemers om ervaringen te delen, met elkaar in gesprek te gaan en vragen te stellen. Wethouder Janssen constateerde na de schouw dat hij blij was met deze bijeenkomst. Niet alleen omdat de deelnemers aangaven veel geleerd te hebben, maar vooral ook omdat er punten werden aangegeven om het unieke GBD-systeem verder mee door te ontwikkelen.

  Belang van Groene en Blauwe Diensten in Overijssel
  Landschap heeft onderhoud en actief beheer nodig, want zonder beheer en onderhoud vervalt het landschap langzaam. Vroeger hadden landschapselementen een praktisch of economisch nut en was het onderhoud vanzelfsprekend. Voor het behoud van de landschapselementen zijn we afhankelijk geworden van de welwillendheid van de grondeigenaren. Grondeigenaren die een landschapselement op hun grondgebied willen aanleggen, beheren of onderhouden, dragen bij aan behoud van het unieke Overijsselse landschap. Zij leveren daarmee een groene of blauwe dienst aan de samenleving.

  De Groene en Blauwe Diensten zorgen ervoor dat agrariërs en particuliere grondeigenaren een reële beloning ontvangen voor hun werk aan het behoud van de landschapselementen. 25% van de landschapselementen in Overijssel is op dit moment gecontracteerd binnen GBD. De gemeenten en GBD-stichtingen werken momenteel samen met de provincie aan een nieuwe opzet van Groene en Blauwe Diensten, zodat er nog meer landschap duurzaam kan worden beheerd.

  Uitbreiding GBD-contract familie Herbert
  De familie Herbert, eigenaar van Theeschenkerij Schöttinck, heeft verschillende landschapselementen onder contract binnen Groene en Blauwe Diensten, waaronder houtwallen en een geriefhoutbosje. Deze elementen zijn vanaf ingang van het contract in 2009 tot nu met zorg hersteld en beheerd. Het bestaande GBD-contract is uitgebreid met een wandelpad van 705 meter dat onderdeel is van het Wandelnetwerk. De gemeente Hardenberg heeft voor de borging van het beheer van het wandelpad budget vrijgemaakt in het landschapsfonds, van waaruit Groene en Blauwe Diensten wordt gefinancierd. Dit maakt het mogelijk dat de familie Herbert voor de komende 21 jaren zorg draagt voor het beheer van dit wandelpad.

  Op dit moment worden alleen in uitzonderingssituaties nog nieuwe overeenkomsten afgesloten. Wethouder Janssen: “De regeling Groene Diensten is nu niet meer opengesteld. We streven naar een nieuwe regeling, maar deze zal wel anders van opzet zijn. Het gaat dan meer om projecten waar buurten of plaatselijke belangen gezamenlijk een deel van het landschap gaan onderhouden. Wij horen het graag als groepen gezamenlijk een onderhoudsproject willen opzetten. Samen kunnen we op zoek gaan naar mogelijkheden om dit te gaan uitvoeren. Want het landschap is onze gezamenlijke zorg.”

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.