forse kritiek op uitvoeringsplan duurzaamheid dalfsen

  “Het is te slap, niet ambitieus en niet passend voor een gemeente die voorop wil lopen”, zei hij. Veen stelde dat de uitgangspunten vaststaan en dat hij er daarom geen ‘duurzame energie’ meer in wil steken. Hij wilde ontkrachten dat de duurzame dorpen dit programma dragen. “De indruk wordt gewekt dat wij als duurzame dorpen een verlengstuk van de gemeente zijn”, verklaarde hij. “Er zijn momenten geweest waarop mij mochten meepraten, maar ook momenten dat wij niet mochten meepraten.”

  Ook Gerard Brakkee, voorzitter van Groen Gebogen, had forse kritiek. “De duurzame dorpen zijn bewust buitenspel gezet bij de uitwerking van het plan”, concludeerde hij onomwonden. Hij riep de wethouder op om de duurzame dorpen nauw te betrekken bij de uitvoering. “Samenwerking is belangrijk en dat gaat verder dan het uitwisselen van informatie.”

  Verrast
  Anne Nijburg (ChristenUnie) zei onaangenaam te zijn getroffen door de inbreng van de twee insprekers. Hij vroeg zich af hoe het zit met de andere duurzame dorpen. “Ik heb nu het gevoel dat met de inbreng van de duurzame dorpen niets is gedaan”, zei Nijburg. Wethouder Klaas Agricola wilde niet te veel zeggen over de inbreng van de twee insprekers. “Ik ben verrast door de inspraak van beide heren, want het doet geen recht aan het proces”, aldus Agricola.

  Hij wees erop dat er nog drie andere duurzame dorpen zijn. Alle duurzame dorpen is gevraagd om een reactie, maar alleen Nieuwleusen Synergie heeft daadwerkelijk gereageerd. Dit speelde wel in de zomerperiode, maar volgens Agricola hebben de andere duurzame dorpen nog tijd genoeg gehad om hun reactie te geven. De wethouder zei dat samenwerken en samen communiceren belangrijk is voor alle partijen. Hij zei dat er zeker ook suggesties van de dynamische dorpen zijn overgenomen. Ook onderstreepte hij nog eens de ambitie. “We zitten in het bovenste eind van de gemeentelijke duurzaamheidsindex, maar willen met de duurzame dorpen naar de top-vijf.”

  Meters maken
  André Schuurman (Gemeentebelangen) stelde vast dat de input van de gemeenteraad goed is verwerkt. “We moeten nu meters maken en beginnen”, zei hij. “Daarbij ontkom je niet aan het nemen van risico’s. Het kan zijn dat je beslissingen neemt die achteraf niet juist blijken”, aldus Schuurman. Theo Logtenberg (CDA) stelde vast dat de samenwerking met de duurzame dorpen nadrukkelijk wordt gezocht. “Over wie leidend moet zijn, kun je discussiëren”, zei hij. Wel miste hij de vertaling van de totaalvisie. “De raad moet zicht houden en krijgen op het totale energieverbruik, de hoeveelheid opgewekte duurzame energie en de hoeveelheid groene energie die er in de gemeente wordt geleverd”, aldus de christendemocraat.

  Reint Warmelink (VVD) zei bang te zijn dat er bij de begroting minder geld beschikbaar zal worden gesteld voor duurzaamheid en dat dit ten koste gaat van het uitvoeringsplan. Hij vond dat plan nogal vrijblijvend. Leander Broere (PvdA) betreurde het dat de gemeenteraad geen meetbare doelstellingen heeft geformuleerd. “We werken liever vanuit een eigen motivatie en niet ten opzichte van de buren”, zei hij daarover. Nijburg constateerde dat het plan een wereld van verschil vormt met dat wat er ooit lag. “Er spreekt meer ambitie uit dan ooit”, constateerde hij verheugd. Hij riep de wethouder op om op structurele basis de discussie met de duurzame dorpen aan te gaan. “Dat gaat een cultuuromslag opleveren onder de hele bevolking”, aldus de ChristenUnie-woordvoerder.

  Cultuuromslag
  Agricola stelde net als Nijburg vast dat elkaar kennen en begrijpen is waar het om draait. Daarnaast vraagt het om een cultuuromslag. Kennis is daarbij belangrijk, maar ook de ambitie. “De duurzame dorpen hebben die ambitie”, aldus de inmiddels vertrokken wethouder. Hij zei graag een reactie van de duurzame dorpen te hebben gehad, maar vond ook dat zwartepieten heeft geen zin heeft. “We willen graag een goede relatie opbouwen en onderhouden met de duurzame dorpen. We zijn niet voor niets begonnen met die duurzame dorpen. En zonder wrijving geen glans.”

  (Door Ton Herbrink)

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.