een halve eeuw liefde voor landschap en natuur ommen en het vechtdal

  Tekt: Gea Slotman

  De grote betrokkenheid voor de natuur van een aantal Ommenaren leidde op 19 september 1967 tot de oprichting van de Vereniging voor Vogelbescherming de Vechtstreek. Met passie voor natuur, landschap en milieu hebben ze zich de afgelopen 50 jaar met veel liefde ingezet voor het behoud en het ontwikkelen van de natuur in Ommen en het Overijsselse Vechtdal.

  Anno 2017 is de betrokkenheid en liefde voor natuur en landschap nog volop aanwezig binnen de vereniging. Met hart en ziel zetten leden, vrijwilligers en bestuur zich in voor het behoud van natuur, landschap en milieu in het Vechtdal en in het bijzonder in Ommen. En dat blijkt hard nodig, omdat landschap en natuur nog steeds onder druk staan. Hebben we dan in de afgelopen vijftig jaren niets bereikt? Zeker wel! We hebben ons gezichtsveld en onze werkzaamheden verbreed” aldus voorzitter Hein Kuyper in het voorwoord van jubileumboek ’50 jaar Vereniging Natuur en Milieu De Vechtstreek. “ Naast de vogelwerkgroep zijn er nu een planten- zoogdieren- en een landschap- en milieuwerkgroep. We hebben veel kennis opgedaan. Onze deskundigheid wordt gewaardeerd en ter harte genomen. We worden als een serieuze partner gezien. Op ons initiatief is het Groen Platform Vecht opgericht, waarin natuur- en milieuorganisaties uit het hele Vechtdal zijn vertegenwoordigd. Via dit platform brengen we onze kennis in in het integrale project Ruimte voor de Vecht. Wij zijn en worden betrokken bij tal van projecten van overheden en maatschappelijke organisaties. We hebben ons ontwikkeld tot een vereniging die midden in de samenleving staat.”

  Jubileumboek
  De leden Dook van Gils en Jaap van Dort hebben uit alle ingezonden teksten en foto’s een uniek jubileumboek samengesteld. Het is een feestje om de foto’s te bekijken, het boek door te bladeren en de teksten van de natuurliefhebbers te lezen. Natuurliefhebbers zijn mensen met een passie. Dat beleef je als je het boek bekijkt. Dook en Jaap mogen trots zijn; zij hebben zich belangeloos ingezet en voor een mooi boek gezorgd. Zo één wil je gewoon hebben.

  Jaap van Dort en Dook van Gils: “Het boek is geen wetenschappelijk naslagwerk, maar wel een document. Met humor en een knipoog geschreven. Luchtig, niet te zwaar. Het is een terugblik over 50 jaar – een herinnering die zich uitstrekt over de hele periode, waarin bijzondere mensen een rol hebben gespeeld. Met name noemen we hier Frans van Elburg, één van de oprichters. Er is een bankje naar hem vernoemd, dat staat in Het Laarbos. Als je een idee wilt hebben wat die mensen 50 jaar lang hebben gedaan, dan moet je dit boek lezen. Als je wilt weten waarom we zo van de natuur houden, dan moet je eens op dat bankje gaan zitten. Dan weet je waar we het allemaal voor doen.”

  Het jubileumboek is á 21,50 euro te koop bij beide boekhandels in Ommen

  www.vechtstreeknatuur.nl

   

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.