Home / duizend euro voor restauratie tramwagon

duizend euro voor restauratie tramwagon

Het museum kreeg een tip dat deze wagon in een tuin stond – als tuinhuisje – en daar weg moest. Het bestuur van ‘Nijluusen van Vrogger’ vond dit een belangrijk stukje geschiedenis van het erfgoed van Nieuwleusen, dat moet behouden blijven. De tram heeft ook een belangrijk aandeel gehad in de verdere economische ontwikkeling van het gebied langs het gehele kanaal de Dedemsvaart. Op dit moment wordt de tram in een schuur, die belangloos beschikbaar is gesteld door Klaas Stegeman Bijkersweg 1 in Nieuwleusen, gerestaureerd om uiteindelijk een plek te krijgen in het museum Palthehof.

Een restauratie ploeg is al enkele maanden met de restauratie bezig. De kartrekker voor deze grote klus is Geert Schoemaker, hij nam de cheque in ontvangst. Schoemaker heeft inmiddels uitgezocht dat het gaat om een goederenwagon van de Dedemsvaartsche Stoomtramweg-Maatschappij uit de serie E, gebouwd tussen 1886 en 1910. Het grootste deel werd gemaakt in Dedemsvaart. De lijn werd in 1947 opgeheven.

Schoemaker merkt op dat het exact 131 jaar is geleden dat de eerste rit plaats vond. Het betrof een rit van Dedemsvaart naar Station Dedemsvaart, dichtbij het viaduct naar De Lichtmis bij Zwolle. Daar had men aansluiting op het landelijke spoorwegnet. De ontsluiting door eerst het kanaal en daarna de snellere spoor was van groot belang voor de economische en sociale ontwikkeling van het dorp.

Aan de tramlijn hebben veel mensen nog een levende herinneringen. “Het zit in het DNA van Den Hulst en wij willen die verhalen graag horen en vastleggen voor een volgende generatie.” De restauratie ploeg bestaat uit vijf man incidenteel aangevuld met vrijwilligers voor speciale vaardigheden”, zegt Schoemaker. “Wij hebben de wagon inmiddels ontmanteld, alle losse onderdelen genummerd en geïnventariseerd wat hergebruikt kan worden. Daarna gaan we het metalen frame stralen en wordt de wagon herbouwd en geschilderd. Fase twee is het vinden van sponsoren voor het onderstel, de veren en de wielen. Daarna kan de wagon op een stuk rails worden geplaats.”

Afgezien van de kosten is de restauratie nog een immense klus, weet de restauratie ploeg. “Mede daarom zijn we blij met de cheque ter waarde van duizend euro die Nieuwleusen Synergie ons heeft geschonken. Daarbij komt onze wens de wagon te zijner tijd een plek te geven bij museum Palthehof een stap dichter bij.”

Lees ook

Inloopspreekuur D66

OMMEN – Op maandag 6 december zou de fractie van D66 Ommen weer een inloopspreekuur houden in de Carrousel. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.