denken en doen gerrit westerman over vrijwilligerswerk

  Tekst: Hans Bunkers

  “Wat trekt jou in vrijwilligerswerk?”
  “Ik wilde na mijn pensionering actief en onder de mensen blijven. Ik heb leuke hobby’s, maar ik wil ook mee blijven draaien in de maatschappij. Je hebt denkers en doeners en ik ben beide. Ik vind het fijn om met mijn handen te werken, maar het goed regelen en managen zit in mij. Ik heb 47 jaar bij een groot internationaal bedrijf gewerkt, in binnen- en buitenland. Ik was altijd op de hoogte van de directie en het management, omdat ik lid van de directie was. Om tijdig in te kunnen grijpen hield ik ook nauw contact met de mensen van de werkvloer.

  “Bij de Lions heb ik veel gedaan aan fundraising: zorgen dat er geld komt voor hulp aan mensen die het nodig hebben. Om een voorbeeld te geven: Vorig jaar hebben we b.v. kerstkransen verkocht. Daarmee ondersteunden we het glazen huis Dalfsen met hun actie voor mensen met de ziekte van Huntington. Via een deal op de maatschappelijke beursvloer hebben we in Ommen 50 eenzame mensen een diner aangeboden. De ene helft van de club bracht de mensen naar ‘Het Laer’, terwijl de andere leden voor hen kookte. Dit jaar hebben we via de plaatselijke banketbakker een flink aantal gebakjes geregeld. Samen met Stichting ‘Evenmens’ hebben we eenzame ouderen bezocht om met hen een kopje koffie met gebak te nuttigen. Simpel maar doeltreffend.”

  “Via de Lions rolde ik van het ene in het andere. Zo zijn we met technische vrienden het Repair Café Dalfsen gestart. Op een middag helpen we meer dan twintig mensen, die met een kapot apparaat komen. Die mensen zijn hartstikke blij. Ze hoeven geen nieuwe te kopen. Het is ook beter voor het milieu omdat er minder wordt weggegooid en vervuild. De Stichting Ommer Millennium hoorde dat en vroeg me hen te helpen om dat in Ommen op te zetten. Dat loopt nu ook goed.”

  Vechtdal Leeft TV
  “Ik ben ook betrokken bij het bestuur van Vechtdal Leeft TV. Onze organisatie gaat enorm uitbreiden. De regering gaat de bestaande 280 lokale omroepen samenvoegen tot 80 regionale zenders. De uitdaging is om alle vrijwilligers onder één dak te krijgen. Dan heb je het al snel over meer dan honderd mensen van verschillende lokale zenders. Zij vinden dit werk enorm leuk en zijn enthousiast over hun bijdrage.”

  “Er is een verschil tussen het bedrijfsleven en een vrijwilligersorganisatie. Een bedrijf dat de zaken anders wil aanpakken maakt een bedrijfsplan. Dat wordt dat in alle geledingen besproken. Daarna voer je het uit. Bij een vrijwilligersorganisatie ligt dat wat minder simpel. Vrijwilligers doen wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Je hebt vaak maar weinig middelen. Dat betekent dat je voorzichtiger met vrijwilligers moet manoeuvreren. Let wel: ook een organisatie als Vechtdal Breed moet zich verantwoorden over het programma-aanbod. We zullen moeten zorgen dat alle maatschappelijke belangen aan bod komen.”

  “Meer in het algemeen denk ik dat in het vrijwilligerswerk een verandering te zien is. Mensen worden steeds ouder. Ze blijven langer gezond en hebben langer hun pensioen. Ik verwacht dat steeds meer ouderen als vrijwilliger actief worden.”

  Vrijwilligers
  In Ommen en de omliggende buurtschappen zetten honderden vrijwilligers zich in voor de samenleving. Sport, zorg, cultuur, onderwijs, welzijnssector; overal kom je ze tegen. Elk met een eigen verhaal. Vrijwilligerssteunpunt Ommen portretteert regelmatig één van hen. Deze en andere verhalen vind je op onze website www.vrijwilligerssteunpuntommen.nl. Volg het Vrijwilligerssteunpunt Ommen ook op Facebook en Twitter: www.facebook.com/VSOmmen en www.twitter.com/VS_Ommen

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.