column reformatie 2 0

  Maarten Luther ging gebukt onder het beeld van een streng God en een laatste oordeel, inclusief een hel met vuur en de duivel- en hij werd daar heel benauwd van. Hij deed van alles en nog wat om het gevoel te krijgen dat God niet boos op hem zou zijn. Helaas, dat gevoel kwam maar niet. Ook al werd hij monnik en leefde hij heel vroom. En toen ontdekte hij in de Bijbel dat het zo niet werkt. God houdt van je en geeft je het leven cadeau. Dat laat Hij zien door Jezus’ leven, dood en opstanding. Gods liefde is onvoorwaardelijk!

  Heel mooi, maar anno 2017 gaat de gemiddelde Nederlander natuurlijk niet gebukt onder angst voor Gods oordeel. En daarmee blijft die ontdekking van Luther in de lucht hangen. Laten we daarom eens dromen waarover een Reformatie anno 2017 zou kunnen gaan. Waar gaan wij in deze tijd onder gebukt? Het aantal mensen met een burn-out neemt toe. En ook het gebruik van antidepressiva. Onze welvaart stijgt, maar velen zijn ongelukkig. Dat is apart: we hebben ongelooflijk veel kansen en mogelijkheden, maar het grijpt ons regelmatig bij de keel. Hoe kan dat?

  Ik denk dat wij gebukt gaan onder keuzestress omdat we in onze cultuur moeten geloven in onszelf. De keuzes die jij maakt moeten kloppen want je leeft maar één keer. Dat legt grote druk op ons. Grote beslissingen zoals werk en vaste relaties schuiven we daarom steeds vaker voor ons uit. Het grote dilemma blijft: ik moet de juiste keuze maken; maar kan ik dat wel? Overzie ik mijn leven voldoende?

  Het verhaal van de Bijbel zegt: nee, een mens is niet in staat zijn leven te overzien. Nee, ons leven is niet maakbaar. Wij zijn klein en kwetsbaar. Jij overziet je leven vaak helemaal niet. Nou en? Dat hoeft ook niet! Je staat er niet alleen voor. God wil jou helpen. Jezus de Goede Herder wil de weg wijzen. Hij overziet jouw leven wel. Doe je best en God doet de rest!

  Reformatie anno 2017: de keuzestress voorbij?

  Ds. L.H.Th. Kooij
  Nieuwleusen

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.