buurtschap varsen krijgt eindelijk eigen brink

  Op de plek waar een brink was gepland, een centraal gelegen ontmoetingspunt voor de buurtbewoners, stond de boerderij Vedders, inclusief opstallen. Deze moest worden geruimd, maar het geld was op, waarna dit deel van de reconstructie een flinke tijd werd geparkeerd. Het leegstaande pand werd opgeëist door de antikraakbeweging en ook een kolonie dwergvleermuizen lag dwars. Een heel regiment van deze kleine vampiertjes, die overigens alleen insecten verschalken, huisde tussen muur en dakbeschot van de bij de erve behorende schuren. Vanwege de beschermde status van deze vliegenvangers mocht de sloop pas aanvangen, nadat het laatste diertje de schuur was uitgefladderd. Dit najaar dus.

  Maar de nachtelijke fladderaars worden zeker niet voorgoed verbannen. “Op de brink, die nog moet verrijzen, komt als blikvanger een vleermuistoren”, legt Wim Welleweerd uit. De vertegenwoordiger van Plaatselijk Belang Varsen laat een impressie zien, hoe de brink er gaat uitzien in de nabije toekomst. “Echt een ontmoetingsplaats. Niet alleen voor buurtbewoners, maar ook voor fietsers en wandelaars, als rustpunt.” “De vleermuistoren wordt beeldbepalend”, vult medelid Willem Schepers aan. “De plek moet beschutting bieden aan recreanten, het ligt aan een mooie route, langs bos en rivier. Daarnaast kunnen er activiteiten worden ontplooid, zoals een buurtbarbecue.”

  Die brink met zitbankjes en de vleermuistoren als centraal punt komt er echt wel, ondanks een gat van zo’n vijf à tienduizend euro. Het budget van de provincie en de gemeente Ommen is net niet toereikend om aan de wensen van PB Varsen te voldoen. “We doen liever geen concessies”, geeft Welleweerd aan. “In een keer goed. Het moet recht doen aan ons idee, met minder geen genoegen.”

  Om toch aan alle wensen te voldoen heeft het buurtschap de hoop gevestigd op de Rabobank Vaart en Vechtstreek. Deze financiële instelling hecht waarde aan het versterken van de leefomgeving en schenkt jaarlijks een deel van de winst aan de gemeenschap waarin het onderneemt. “Het thema dit jaar is Noaberschap”, vertelt Welleweerd. “Vanuit het idee van elkaar ontmoeten, activiteiten ontplooien en het versterken van het saamhorigheidsgevoel, hebben wij het idee dat we een goede kans maken op een geldprijs, omdat de aanleg van de brink perfect aansluit op het thema. We hopen dat veel mensen op ons stemmen.”

  Stemmen kan van 1 tot en met 15 november, maar je moet wel lid zijn van de Rabobank Vaart en Vechtstreek. PB Varsen heeft sinds kort een facebookpagina. Hierop is een impressie te zien van de toekomstige brink. Via liken en delen hoopt PB Varsen op nog meer aandacht voor de brink. Om dit te stimuleren is een prijs uitgeloofd, te weten een overnachting voor twee personen in B & B de Rieten Deken. Zie ook www.varsen.nl.

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.