Home / boek van de week de valkunstenaar

boek van de week de valkunstenaar

Bas Jan zit in zijn eindexamenjaar van de middelbare school. Hij wil een opleiding aan de kunstacademie in Den Haag gaan doen. Hij wil kunstenaar worden, valkunstenaar. Op de basisschool, waar hij het mikpunt was van spot en pesterij, heeft hij per ongeluk een keer een val gemaakt. Dat leverde hem andere aandacht van zijn medeleerlingen, zelfs van de meisjes op. Hij gaat steeds meer lezen over valtechnieken, past ze toe in de klas, in de gang op het schoolplein. Langzamerhand groeit zijn populariteit, het doet hem goed.

Gesjeesde goochelaar
Opgegroeid in Oud-Heeten, een dorp in het hart van Salland, als zoon van een gesjeesde goochelaar en een flamboyante moeder, ligt hij niet zo goed bij de plaatselijke bevolking. Samen met zijn zusje zorgt hij voor zijn inmiddels dementerende vader, zijn moeder heeft hen lang geleden al verlaten. Om toelating te kunnen doen voor de academie moet hij naar Den Haag, de stad waar zijn vader is opgegroeid. Er woont nog een broer van vader, met zijn vader in een kar achter de fiets, zijn zusje achterop en de hond al dravend naast hen, vertrekken ze richting het westen. Op weg naar een nieuwe toekomst. Tenminste als al zijn plannen lukken en hij door de selectie van de academie komt.

Salland
Coen Peppelenbos [1964] is geboren in Raalte, woont nu in Groningen en geeft les aan de lerarenopleiding in Leeuwarden. Hij schrijft romans, gedichten, columns, is boekrecensent en hoofdredacteur van de literaire website Tzum. In zijn romans refereert hij graag aan zijn geboortegrond. Zo speelt ‘De valkunstenaar’ voor een groot deel in het fictieve Oud- Heeten, zijn eerdere roman ‘Victorie’ speelt zich deels af op landgoed ‘Het Nijenhuis’ in Wijhe. Peppelenbos schrijft met veel humor, fijntjes beschrijft hij de ontwikkeling van Bas Jan, zijn gedachtegang, zijn ontluikende seksualiteit. ‘De valkunstenaar’ leest prettig en is zeker ook een aanrader voor de lijst Nederlands op Havo/VWO.

Het boek ‘De valkunstenaar’ is aanwezig in Bibliotheek Ommen. Door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen kan het boek gereserveerd worden. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheekommen.nl.

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://www.boekvandeweek.blogspot.com/.

Lees ook

‘Lenteblommen’ toont aan dat lente niet alleen bij de jeugd hoort

OMMEN – Sinds afgelopen donderdag hangt er een bijzonder schilderij, genaamd ‘De Lenteblommen’ bij Brasserie …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.