300 kinderen graven mee naar de schat van dalfsen

  Tot en met vrijdag 20 oktober graven zo’n 300 basisschoolleerlingen uit de gemeente mee naar de Schat van Dalfsen. Dit gebeurt onder leiding van archeologen van ADC ArcheoProjecten. Omdat de publieksopgraving onderdeel is van het programma “Cultuurprofiel” van de provincie Overijssel, kwam gedeputeerde Hester Maij vanmorgen als “pottenkijker” naar de opgravingslocatie. “We vinden het als gemeente Dalfsen belangrijk om onze inwoners actief te betrekken bij de verhalen uit het verleden. Verhalen uit het verleden maken ons wie we nu zijn. Het is belangrijk om deze verhalen levend te houden. En dat doen we samen. Door in dit archeologische project met elkaar opzoek te gaan naar de Schat van Dalfsen, blazen we het verleden nieuw leven in en maken we het DNA van Dalfsen compleet. Het is toch mooi dat we met elkaar ontdekken dat Dalfsen 5000 jaar geleden al een fantastische plek was om te wonen”, aldus wethouder Jan Uitslag.

  Archeologiedagen
  De opgravingslocatie Schat van Dalfsen is komende zaterdag, tijdens de landelijke Archeologiedagen, open voor het publiek. Tussen 10.00 en 16.00 uur kunnen belangstellenden een kijkje komen nemen. Ook kunnen vondsten worden bewonderd van de opgraving uit 2015 en vondsten uit de publieksopgraving van afgelopen zomer. Medewerkers van ADC ArcheoProjecten geven ook rondleidingen door de opgravingsput.

  Cultuurprofiel
  De provincie Overijssel ondersteunt de gemeente Dalfsen om projecten op te zetten, waarbij inwoners zich bewuster worden van het erfgoed in hun eigen omgeving. Dat leidt tot een grotere waardering. Dit vanuit de gedachte dat verhalen, voorwerpen en bouwwerken uit het verleden bepalend zijn geweest voor heden en toekomst. De publieksopgraving Schat van Dalfsen is hierbij één van de projecten. Tegelijkertijd loopt ook het project “Het DNA van Dalfsen”, waarbij in alle vijf kernen Nieuwleusen, Dalfsen, Lemelerveld, Hoonhorst en Oudleusen, samen met inwoners verhalen en voorwerpen worden verzameld, die de identiteit van Dalfsen weergeven. Dat gebeurt onder leiding van de historische verenigingen van Dalfsen en Nieuwleusen. Het resultaat, 50 verhalen, wordt vervolgens op verschillende manieren gepresenteerd. Onder meer in lokale tentoonstellingen en bijvoorbeeld door kunstwerken in de kernen. Uiteindelijk worden ze gebundeld in een “Schatkamer van Dalfsen”. Door inwoners actief te betrekken wordt interesse en verbondenheid met de geschiedenis van hun eigen leefomgeving versterkt.

  Schat van Dalfsen
  In juni 2015 zijn er bijzondere vondsten uit de steentijd in Dalfsen gedaan. Er zijn toen 120 graven ontdekt, spectaculaire grafgiften en een boerderij van Hunebedbouwers. Een vondst die uniek is voor Europa. Ook zijn er graven ontdekt uit de Merovingische periode, de vroege middeleeuwen, die behoorden aan een koningspaar dat toegang had tot de hoogste elite van Noord Europa. Samen worden deze vondsten de Schat van Dalfsen genoemd. Schat van Dalfsen kreeg afgelopen zomer een vervolg. In augustus startte een unieke publieksopgraving. Bijna 400 “Schatgravers” waren actief en groeven nauwgezet mee om nieuwe vondsten te ontdekken. Inwoners van Dalfsen, maar ook veel belangstellenden uit de regio en de rest van Nederland. En honderden “Pottenkijkers” toonden belangstelling voor de harde werkers. Nadat in 2015 de opgraving internationale aandacht kreeg, werd de publieksopgraving van afgelopen zomer ook opgepikt door vrijwel alle landelijke media.

  Meer informatie is te vinden op www.schatvandalfsen.nl en www.facebook.com/schatvandalfsen 

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.