Home / verzamelplan voor ontwikkelingen in de kernen

verzamelplan voor ontwikkelingen in de kernen

Hierin worden functies vastgelegd zoals wonen, werken en maatschappelijke doeleinden en wordt bepaald welke bouw- en gebruiksregels er gelden. Een verzamelplan voor de kernen wordt elk jaar ontwikkeld. Inwoners kunnen hiervoor hun eigen plan(nen) aandragen, wat een aantal interessante voordelen oplevert ten opzichte van het doorlopen van de standaard procedure.

In de gemeente spelen veel ontwikkelingen die niet passen binnen het bestemmingsplan, bijvoorbeeld het verbouwen van een voormalige winkel tot woning. Het kost veel tijd en geld om per ontwikkeling een nieuw bestemmingsplan te maken. “Teveel vindt de gemeente Dalfsen”, aldus wethouder Klaas Agricola. “Met het Verzamelplan Buitengebied heeft de gemeente Dalfsen goede ervaringen opgedaan. Daarom start Dalfsen nu met het Verzamelplan Kernen. En we dagen inwoners uit om met hun eigen plan deel te nemen.” Wethouder Agricola legt uit: “Door mee te doen aan het verzamelplan krijgen inwoners, naast hun eigen inzet, ook begeleiding vanuit de gemeente bij hun plan. Ook zijn ze vooraf op de hoogte van de planning en besparen ze minimaal 30 procent op de legeskosten. Voorwaarde voor een verzamelplan is dat er tenminste vijf aanvragen zijn. Wil een inwoner liever niet meedoen of voldoet een plan niet aan de voorwaarden, dan is dat geen probleem. De aanvraag kan ook via de gebruikelijke weg ingestuurd worden. Besparing op de kosten zit er dan alleen niet in.”

Inwoners kunnen zich tot 8 november 2017 opgeven voor het “Eerste Verzamelplan Kernen” door te bellen met een medewerker van de gemeente via telefoonnummer 140529 of een mail te sturen naar gemeente@dalfsen.nl. De gemeente gaat eerst in gesprek voordat de aanvraag ingediend hoeft te worden. Tijdens dit gesprek wordt gezamenlijk gekeken of het plan aan de wet- en regelgeving en het (gemeentelijk) beleid voldoet of alsnog kan voldoen. Zo weten inwoners vooraf of het plan kans van slagen heeft en geschikt is om aan het verzamelplan mee te doen. Pas als de aanvraag ingediend wordt, brengt de gemeente kosten in rekening. Op deze manier maken inwoners geen onnodige kosten.

Op 3 oktober 2017 vindt er een inloopbijeenkomst plaats in de foyer van het gemeentehuis in Dalfsen. Inwoners kunnen tussen 16.00 uur en 19.30 uur binnenlopen en krijgen zo de mogelijkheid om vragen te stellen over het verzamelplan. Ook kunnen ze vragen stellen over de eigen plannen. Het nieuwe bestemmingsplan voor alle kernen is flexibel gehouden, zodat er voor kleine (bouw)plannen alleen een omgevingsvergunning nodig is. Voor de grote plannen is vaak maatwerk nodig (aanpassing bestemmingsplan), omdat de gevolgen per geval moeten worden beoordeeld. Denk hierbij plannen met gevolgen voor natuur en milieu, maar ook aan gevolgen voor buren.

Lees ook

Expositie van Janny de Groot in de Mozaïek

LEMELERVELD – In kulturhus de Mozaïek in Lemelerveld is momenteel een expositie te zien van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.