Home / uit hei en dennen lanterfanten

uit hei en dennen lanterfanten

Dat gaat horizontaal het beste. Het is een antiek woord, lanterfanten en in mijn jeugd was dat geen vleiende opmerking. Mijn moeder gebruikte dat woord nogal eens tegen mij. Pas nu besef ik dat ik toen bezig was met het verwerken van mijn dagelijkse prikkels.
Lanterfanten blijkt een werkwoord te zijn. Het kost al een enorme energie om het tegenwoordige actieve leven vol te houden. Was het vroeger dan minder jachtig? Absoluut niet. In die tijd verwachtte mijn werkende man, dat ik, zijn eveneens werkende echtgenote, waste, streek, boodschappen haalde, kookte en de boel schoon hield. Ja, dat was natuurlijk heel spijtig voor mij, maar ik was nu eenmaal als vrouw ter wereld gekomen en dientengevolge verantwoordelijk voor deze huishoudelijke taken.

Ik rebelleerde natuurlijk, kom nou, mankeer je iets aan je handen? Maar nee, ik moest dat niet zo letterlijk nemen, het was gewoon een natuurlijk verschijnsel en daar kon hij niets aan veranderen. Zijn gepensioneerde vader ondersteunde zijn vrouw door voor het grote gezin aardappelen te schillen. Dat zag hij als zijn bijdrage, om vervolgens over te gaan tot het lezen van de krant of een kaartje te leggen. Vanuit die levenswijze groeide mijn echtgenoot op. Het waren de zestiger jaren, er moest nog veel door ons gedemonstreerd worden. Baas in eigen buik riepen BH loze linkse vrouwen in Amsterdam. De revolutie kwam als bijna altijd uit het Westen. De anticonceptie pil gaf vrouwen de mogelijkheid het gezin klein te houden en zelf te gaan werken. Wat een verrukking, je kunt je hersens gebruiken ipv je handen. Of het ons huwelijk goed deed? Absoluut niet. Mijn werk gaf me vleugels, gewaardeerd worden omdat ik m’n hersens kon gebruiken, wat een weelde. En ja, dan groei je soms uit elkaar, voelt de echtgenoot zich bedrogen door de snel voortschrijdende ontwikkelingen en successen van de echtgenote. Waar bleef hij nou? De man des huizes.
Wat een tragiek, toen.

Antoinette

Lees ook

Ook in Dalfsen waren de winkeliers de lockdown beu

DALFSEN – “Ondanks dat er al iets was uitgelekt, heb ik met enige spanning en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.