Home / tweede editie stoptober in het vechtdal

tweede editie stoptober in het vechtdal

Op maandag 2 oktober om 12:00 uur is de aftrap van de Stoptober-campagne in het Vechtdal bij het Alfa-college Hardenberg. Hilbert Moerman, Raadslid PVDA Ommen en Neil Altena, docent Engels, Alfa-college Hardenberg en zanger van de band The Green Monkeys uit Gramsbergen starten dan officieel hun stoppoging. Hun ervaringen met stoppen met roken worden op de voet gevolgd tijdens Stoptober middels vlogs.

Voor alle inwoners
Alle huisartsenpraktijken in het Vechtdal ontvangen informatiemateriaal om Stoppen met Roken extra onder de aandacht te brengen bij cliënten in de actieweek. Mensen denken weleens na over stoppen met roken maar weten niet zo goed waar te beginnen. De huisarts kan hierbij helpen! Zij hebben een programma klaarliggen dat ondersteunt en begeleidt bij het stoppen met roken. Huisarts Angelique Zandstra van huisartsenpraktijk De Latyrus in Dedemsvaart ondersteunt de campagne van harte. “Roken is een grote ziekmaker. Het is goed dat er samen wordt gewerkt aan het stimuleren van een gezonde leefstijl”.

Voor tieners en jongeren
Op diverse scholen zijn tijdens de lunchpauzes verschillende activiteiten rondom stoppen met roken, alcohol- en drugspreventie. De scholen die deze activiteiten aanbieden zijn: Alfa-college Hardenberg (maandag), Vechtdal College Hardenberg (dinsdag), De Nieuwe Veste (woensdag), De Zeven Linden (donderdag) en Vechtdal College Dedemsvaart (vrijdag). Jongerenwerkers van De Stuw, Wijz Ommen bezoeken de scholen en werken daarbij nauw samen met GGD IJsselland, Tactus Verslavingszorg, Alfa-college en de gemeenten Hardenberg en Ommen.

Voor jongeren door jongeren
De studenten van de opleiding Verpleging van het Alfa-college Hardenberg voeren tijdens de actieweek elke lunchpauze gesprekken met collega-studenten over de risico’s van roken en stoppen met roken.

Voor werknemers
Ook werknemers van de Wavin, Future Pipe Industries, Vrieling Adviesgroep, Carinova, Saxenburgh Groep en Alfa-college worden gestimuleerd om te stoppen met roken door een ludieke actie tijdens de lunchpauze.

Ontbijtsessie voor ondernemers met Lidwien Jansen
Op woensdag 4 oktober vertelt Lidwien Jansen een inspirerend verhaal aan ondernemers in het Vechtdal over drijfveren, bewezen succesmethodes en positieve gedragsverandering in het kader van de actieweek Stoptober in het Vechtdal. Stoppen met roken is lastig, daarom heeft Vitaal Vechtdal een praktische en inspirerende bijeenkomst georganiseerd hoe werkgevers een gezonde leefstijl bij werknemers kunnen stimuleren.

Voor zorgprofessionals en hun cliënten
Saxenburgh Groep is sinds een jaar een rookvrije organisatie. Alle werknemers en patiënten worden gestimuleerd en waar nodig begeleid om te stoppen met roken. Jaco van den Hoek, kinderarts Saxenburgh Groep, Röpcke-Zweers Ziekenhuis Hardenberg, is ambassadeur van het landelijk initiatief ‘Rookvrije Generatie’ en ondersteunt stoppers met korte blogs voor Stoptober in het Vechtdal. Samen Doen-teams en Carinova ondersteunen dit jaar voor het eerst de actieweek Stoppen met Roken. Ook zij besteden in contacten met inwoners/cliënten extra aandacht aan stoppen met roken.

Voor vitale buurten en wijken
Ook de gemeenten Hardenberg en Ommen en gemeentelijke locaties zoals bibliotheken en buurtkamers ondersteunen de actie door het campagnemateriaal zichtbaar te gebruiken voor de bezoekers van hun faciliteiten.

Media
Ook in de media worden inwoners geattendeerd op de actie. Er is een gezamenlijke poster en flyer ontwikkeld die de positieve effecten van het stoppen met roken weergeeft: na één dag ruikt je adem frisser, na vijf dagen heb je een betere ademhaling en meer energie, na 28 dagen vijf keer meer kans om blijvend te stoppen, na een maand heb je een betere en mooiere huid en na een jaar houd je al snel €1200 over. Ook is er een boekje met tips van voormalige rokers: wat te doen op de moeilijke momenten.

Lees ook

Hilbert Moerman wederom lijsttrekker van PvdA Ommen

OMMEN – PvdA Ommen heeft besloten om, na een jarenlange samenwerking met de afdeling Hardenberg, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.