Home / scheiden doe je ook samen stelt kind centraal

scheiden doe je ook samen stelt kind centraal

Belangstellenden van de bijeenkomst ‘Scheiden doe je ook samen’ kijken geïnteresseerd toe.

Tekst/foto: Mariska Kloppenburg

’s Avonds waren dorpsgenoten, met name ouders, welkom in Trefkoele+. “Om te voorkomen dat kinderen in de knel komen als het ouders onvoldoende lukt om het ouderschap vorm te geven, is een vroegtijdige signalering en een goede samenwerking tussen ouders en professionals van groot belang”, laat de werkgroep weten. Er worden verschillende vormen van hulp aangeboden, maar de kennis en het inzicht in de problematiek zijn niet altijd op de juiste plek aanwezig. Bovendien is het hulpaanboddoor organisaties en professies voor ouders en jeugd niet duidelijk. Ook hebben zij wisselende ervaringen met het op tijd zoeken en inschakelen van de juiste hulp. Hogeschool Windesheim deed onderzoek onder professionals die werken met gezinnen in scheiding, zoals sociaal werkers, leerkrachten, huisartsen en advocaten, maar ook onder ouders en jongeren. Uit dit onderzoeksproject ‘Met elkaar uit elkaar’ kwam de werkgroep ‘Scheiden doe je óók samen’ voort: “Wij leerden elkaar kennen tijdens dit project en vonden het verloren energie als we er niets meer mee zouden doen. Daarom vroegen we gemeente Dalfsen om ondersteuning en nu staan we hier op deze startbijeenkomst.

Ons doel is om te voorkomen dat kinderen in de knel komen en in hun ontwikkeling zo min mogelijk last ondervinden van de scheiding van hun ouders. Daarom is deze werkgroep erop gericht de samenwerking tussen ouders en professionals en professionals onderling te verbeteren. De werkgroep heeft een stappenplan ontwikkeld voor professionals waarbij aanbevelingen van collega’s en andere professionals worden gegeven. Zo kunnen we ouders de juiste transparante hulp bieden en zoveel mogelijk met elkaar voorkomen dat kinderen de dupe worden.” Meer informatie en folders zijn bij de werkgroep ‘Scheiden doe je óók samen’ te krijgen of via het mailadres scheidendoejesamen@dalfsen.nl. De werkgroep ‘Scheiden doe jedeed onderzoek onder professionals die werken met gezinnen in scheiding, zoals sociaal werkers, leerkrachten, huisartsen en advocaten, maar ook onder ouders en jongeren. Uit dit onderzoeksproject ‘Met elkaar uit elkaar’ kwam de werkgroep ‘Scheiden doe je óók samen’ voort: “Wij leerden elkaar kennen tijdens dit project en vonden het verloren energie als we er niets meer mee zouden doen. Daarom vroegen we gemeente Dalfsen om ondersteuning en nu staan we hier op deze startbijeenkomst. Ons doel is om te voorkomen dat kinderen in de knel komen en in hun ontwikkeling zo min mogelijk last ondervinden van de scheiding van hun ouders.

Daarom is deze werkgroep erop gericht de samenwerking tussen ouders en professionals en professionals onderling te verbeteren. De werkgroep heeft een stappenplan ontwikkeld voor professionals waarbij aanbevelingen van collega’s en andere professionals worden gegeven. Zo kunnen we ouders de juiste transparante hulp bieden en zoveel mogelijk met elkaar voorkomen dat kinderen de dupe worden.” Meer informatie en folders zijn bij de werkgroep ‘Scheiden doe je óók samen’ te krijgen of via het mailadres scheidendoejesamen@dalfsen.nl. De werkgroep ‘Scheiden doe je óók samen’ blikt tevreden terug, maar hoopt in de toekomst met meerdere partijen samen te werken om, op het juiste moment en de juiste plek, hulp te kunnen bieden.

Lees ook

Politiek Verwoord

Dalfsen – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.