raadscommissie dalfsen teleurgesteld over voorstel invulling taakstelling

  Het college van Dalfsen had in het debat over de perspectiefnota in juni toegezegd de raad te informeren over de invulling van de taakstelling van één miljoen euro voor 2018. Uitgangspunt van burgemeester en wethouders was echter dat het inhoudelijke debat pas zou plaatsvinden bij het vaststellen van de programmabegroting. Het college noemt in zijn informerende stuk het faseren van ambities, het bijstellen van ambities, budgetbijstellingen en een aanpassing van tarieven als mogelijkheden om de taakstelling te realiseren. De voorkeursopties van het college bedragen circa 650.000 euro, met daarnaast keuzemogelijkheden ten bedrage van circa 350.000 euro.

  Ramerman gaf aan niet zoveel te kunnen met deze nota. “Het college zou komen met een voorstel, zo was de afspraak”, aldus de christendemocrate. “Alles wordt doorgeschoven, zodat we straks misschien voor verrassingen komen te staan”, zei ze fel. Johan Wiltvank (PvdA) sloot zich grotendeels bij Ramerman aan. “Ik heb zo mijn twijfels of dit nu de uitwerking van ons voorstel was”, lichtte hij toe.

  Ook Luco Nijkamp (ChristenUnie) zei heel andere verwachtingen te hebben gehad van wat er nu werd voorgesteld. Ook vond hij dat er weinig te kiezen viel. “De taakstelling is één miljoen euro, terwijl het totaal waaruit kan worden gekozen ook één miljoen euro is”, zei hij. Herman Kleine Koerkamp (Gemeentebelangen) stelde vast dat het college ook al tegenvallers meeneemt. “Dan moet je nu dus al iets meer dan een miljoen euro voorstellen om keuzes te kunnen maken”, zei hij. Ook Kleine Koerkamp vond het jammer dat er zoveel vooruit wordt geschoven. Ben Schrijver (D66) bleef ook met behoorlijk wat vragen zitten, terwijl Marinus van Riezen (VVD) vaststelde dat steeds verder vooruitschuiven niet wenselijk is. Hij verzocht om een duidelijke invulling.

  Wethouder Ruud van Leeuwen concludeerde dat het college duidelijk een andere interpretatie had van wat er in juni was afgesproken dan de raad. “De raad beslist en niemand anders”, verklaarde Van Leeuwen het uitgangspunt van het college. Hij vertelde dat ook dat college nog geen volledig overzicht heeft van de mogelijkheden. “Er zijn ook een aantal politieke keuzes en die zult u als raad moeten maken. U kunt er dan wel anders over denken dan het college of onderling verschillend”, zei de wethouder, die de commissie nog wel geruststelde. “We hebben de taakstelling van één miljoen heel serieus genomen, maar ik sluit niet uit dat we met minder toe kunnen.”

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.