Home / platform voor stil leed in vechtdal

platform voor stil leed in vechtdal

Gebleken is dat boeren en tuinders vaak lang wachten met het inschakelen van hulp. De schaamte voor hulpverlening is hoog. Het platform kan een bemiddelende rol spelen. Het is een aanspreekpunt voor zowel agrariërs als zogenaamde erfbetreders (als accountants, dierenartsen, RMO-chauffeurs en veehandelaren). In het platform zitten naast drie agrariërs een sociaal werker, een bedrijfskundig adviseur, een praktijkmanager van een huisartsenpraktijk en een predikant. Vanuit LTO Noord Vechtdal is vicevoorzitter en melkveehouder Bert Ruitenberg vertegenwoordigd.

Platform Boer&Toekomst Vechtdal is opgezet op initiatief van LTO Noord Vechtdal en Stimuland, een stichting die projecten op het platteland stimuleert, initieert en begeleidt. Op dit moment is er contact met de betrokken gemeenten en verschillende bedrijven. Een avond voor erfbetreders is één van de eerstkomende activiteiten.

De problemen waar boeren mee te maken hebben, kunnen volgens Ruitenberg zeer divers zijn. ‘Bij melkveehouders speelt op dit moment bijvoorbeeld de fosfaatreductie. Wij kunnen ons voorstellen dat de fipronil-affaire in de pluimveesector ook zijn impact heeft. De varkenshouderijsector heeft jarenlang onder druk gestaan. Dat kan tot spanning leiden met burn-outachtige klachten tot gevolg.

Boer&Toekomst Vechtdal is niet het eerste platform voor stil leed: in de Achterhoek en Twente zijn vergelijkbare organisaties actief. Het platform is te bereiken via het e-mailadres boerentoekomstvechtdal@gmail.com.

Lees ook

Het Boek van de Week

Het is vijftig jaar geleden dat de eerste Pluk verscheen. Aanvankelijk als feuilleton in het …

Home / platform voor stil leed in vechtdal

platform voor stil leed in vechtdal

Foto: Geert Bistervels

Gebleken is dat boeren en tuinders vaak lang wachten met het inschakelen van hulp. De schaamte voor hulpverlening is hoog. Het platform kan een bemiddelende rol spelen. Het is een aanspreekpunt voor zowel agrariërs als zogenaamde erfbetreders (bijv. accountants, dierenartsen, RMO-chauffeurs, veehandelaren). Het platform is werkzaam in de gemeenten Hardenberg, Ommen en Dalfsen.

In het platform zitten naast drie agrariërs een sociaal werker, een bedrijfskundig adviseur, een praktijkmanager van een huisartsenpraktijk en een predikant. Vanuit LTO Noord Vechtdal is vicevoorzitter en melkveehouder Bert Ruitenberg vertegenwoordigd.

Platform Boer&Toekomst Vechtdal is opgezet op initiatief van LTO Noord Vechtdal en Stimuland, een stichting die projecten op het platteland stimuleert, initieert en begeleidt. Op dit moment is er contact met de betrokken gemeenten en verschillende bedrijven. Een avond voor erfbetreders is één van de eerstkomende activiteiten.

De problemen waar boeren mee te maken hebben, kunnen volgens Ruitenberg zeer divers zijn. ‘Bij melkveehouders speelt op dit moment bijvoorbeeld de fosfaatreductie. Wij kunnen ons voorstellen dat de fipronil affaire in de pluimveesector ook zijn impact heeft. De varkenshouderijsector heeft jarenlang onder druk gestaan. Dat kan tot spanning leiden met burn-outachtige klachten tot gevolg.’

Boer&Toekomst Vechtdal is niet het eerste platform voor stil leed. In de Achterhoek en Twente zijn vergelijkbare organisaties actief.
Het platform is te bereiken via e-mail boerentoekomstvechtdal@gmail.com

Lees ook

Het Boek van de Week

Het is vijftig jaar geleden dat de eerste Pluk verscheen. Aanvankelijk als feuilleton in het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.