Home / open monumentendag met start en finish bij kasteel eerde

open monumentendag met start en finish bij kasteel eerde

Het bestuur van Open Monumentendag Ommen op de trap van Kasteel Eerde, vanwaar de wandel- en fietstocht starten.

Tekst: Dook van Gils

De brochure, echt een bewaarexemplaar, kost 2 euro. De start en finish zijn bij Kasteel Eerde. De begeleide wandelingen, verzorgd door Natuurmonumenten, starten eveneens daar vandaan. Met de app van Natuurmonumenten is de wandelroute ook op een smartphone te volgen. Een beetje afhankelijk van het weer trekt de fietstocht, waaraan gratis deelgenomen kan worden, meestal zo’n 300 deelnemers. Daar rekent het bestuur ook nu op. Het kasteel zelf is vanwege renovatiewerkzaamheden niet toegankelijk.

Voorzitter Leo Bongers vertelt dat met ‘buitenlui’ destijds rondtrekkende mensen werden bedoeld; troubadours, kermislieden en mensen die waren te koop aanboden. “Met het noemen van boeren, burgers en buitenlui werd dus iedereen bedoeld,” zegt hij, “Op verschillende manieren waren zij met elkaar verbonden en afhankelijk van elkaar. Met de fietsroute, die langs verschillende monumenten voert, willen we de verbinding laten zien tussen de groepen mensen.”

Bij het kasteel zullen muzikanten in middeleeuwse kledij oude muziek ten gehore brengen en zal Anton Wolters met een koets als een soort pendeldienst klaar staan. In de fietsroute zijn diverse boerderijen opgenomen die tijdens Open Monumentendag gedeeltelijk of vanaf de weg te bezichtigen zijn. Een aantal daarvan is inmiddels Rijksmonument. Naast boerderijen zijn ook de ijskelder en de grafkelder van Eerde te zien. De ijskelder is sinds jaar en dag gebruikt als onderkomen voor vleermuizen. Bij IJsboerderij de Meulenhorst, waar op het perceel tevens een bierbrouwerij gevestigd is, kunnen deelnemers koffie, thee, frisdrank, ijs en zelfs bier kopen. Voor velen zullen de meeste monumenten niet onbekend zijn. Maar het Moluks monument , gemaakt door de Ommer beeldend kunstenaar Eric Schutte, zal bij velen onbekend zijn, evenals de geschiedenis van het Molukse kamp dat daar ooit was. In de brochure, die mede door steun van het Jan en Minie de Wilde Fonds, de Rabobank en de gemeente Ommen tot stand kwam, wordt er door Harry Woertink uitgebreid over geschreven.

Om de jeugd te bereiken wordt er op de dag voorafgaand aan Open Monumentendag in Ommen een klassendag gehouden voor twee groepen van een basisschool. Dit jaar viel de eer te beurt aan de groepen 7 en 8 van het Koloriet. Deze groepen gaan op vrijdag met oud-docent Willem Roerdink mee voor een wandeling over het landgoed, die daar mooi over kan vertellen. “Zo willen we de jeugd betrekken bij de geschiedenis en er enthousiast voor maken,” zegt bestuurslid Wim van Kesteren.

De officiële opening zal om 9.30 uur verricht worden door burgemeester Bas Verkerk bij het kasteel, met de fietsroute kan vanaf 10.00 uur gestart worden.

Lees ook

Vrijwilligers bieden hulp en steun in de laatste levensfase

REGIO – “Ik vind het mooi dat ik betrokken mag zijn bij cliënt en mantelzorgers, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.