laaggeletterdheid nog altijd groot taboe

  Tijdens de High tea vertelde taalambassadeur Henry Dunnewind aan Ko Scheele en anderen hoe leren lezen zijn leven positief veranderd heeft.

  Tekst/foto: Dook van Gils

  In Ommen komt dat neer op zo’n 1700 personen. Deze mensen kunnen geen straatnamen, bijsluiters, gebruiksaanwijzingen, tijdschriften of de ondertiteling van tv-programma’s lezen. Onvoorstelbaar voor iedereen die dagelijks ‘gewoon’ de krant leest of op de computer werkt. Leven zonder de geschreven taal te begrijpen; voor velen is het is het leven met een groot geheim vol schaamte en onzekerheid. Er rust nog steeds een groot taboe op. Wethouder Ko Scheele liet vertegenwoordigers van verschillende groepen aan het woord over hun ervaringen. Zo sprak hij met Henry Dunnewind. Henry was laaggeletterd. Was, want tegenwoordig is hij taalambassadeur. Hij vertelt dat het heel moeilijk voor hem was om de stap te nemen er écht iets aan te gaan doen, maar dat het zeker de moeite waard is geweest. Hij hoeft niet allerlei excuses als ‘bril vergeten’ meer te verzinnen om zijn laaggeletterdheid te verbergen. Ook zijn uitspraak is, als gevolg van beter kunnen lezen en schrijven, een stuk verbeterd.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.