Home / laaggeletterdheid nog altijd groot taboe

laaggeletterdheid nog altijd groot taboe

Tijdens de High tea vertelde taalambassadeur Henry Dunnewind aan Ko Scheele en anderen hoe leren lezen zijn leven positief veranderd heeft.

Tekst/foto: Dook van Gils

In Ommen komt dat neer op zo’n 1700 personen. Deze mensen kunnen geen straatnamen, bijsluiters, gebruiksaanwijzingen, tijdschriften of de ondertiteling van tv-programma’s lezen. Onvoorstelbaar voor iedereen die dagelijks ‘gewoon’ de krant leest of op de computer werkt. Leven zonder de geschreven taal te begrijpen; voor velen is het is het leven met een groot geheim vol schaamte en onzekerheid. Er rust nog steeds een groot taboe op. Wethouder Ko Scheele liet vertegenwoordigers van verschillende groepen aan het woord over hun ervaringen. Zo sprak hij met Henry Dunnewind. Henry was laaggeletterd. Was, want tegenwoordig is hij taalambassadeur. Hij vertelt dat het heel moeilijk voor hem was om de stap te nemen er écht iets aan te gaan doen, maar dat het zeker de moeite waard is geweest. Hij hoeft niet allerlei excuses als ‘bril vergeten’ meer te verzinnen om zijn laaggeletterdheid te verbergen. Ook zijn uitspraak is, als gevolg van beter kunnen lezen en schrijven, een stuk verbeterd.

Lees ook

Wethouder Ko Scheele leest voor bij de bieb

OMMEN – Van woensdag 26 januari tot en met zaterdag 5 februari zijn de Nationale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.