iedereen gaat heel enthousiast en gelukkig naar huis

  De zoektocht door het publiek, die onder begeleiding plaatsvindt, is maandag 14 augustus van start gegaan.
  De oudste vondst was een haardplaats uit het mesolithicum, de middensteentijd, waar daadwerkelijk is gestookt. Ook zijn er kleine werktuigjes gevonden, zoals vuurstenen artefacten, mesjes en boortjes.
  Uniek was de vondst van een het crematiegraf, dat al op de eerste maandag werd blootgelegd. “Geen urn, de dode werd in een doek gewikkeld of houten kist gelegd. We troffen een kuil met een verbrand bot aan. Het graf is vermoedelijk 3000 jaar oud” vertelt Bouma.
  Verder haalden de amateurarcheologen sporen van middeleeuwse weggetjes met karresporen naar boven – materiaal uit de 11 tot 13e eeuw – en meerdere paalsporen van houten gebouwtjes uit de vroege ijzertijd/late bronstijd. “Er was nog heel mooi te zien dat de houten palen op een rij waren ingegraven.”

  “De mensen zijn dolenthousiast bezig!” vertelt Bouma. “Ik heb zelf nog nooit zo weinig hoeven te scheppen! Er doen zelfs complete gezinnen mee. Er wordt ook goed samengewerkt en er zit lijn in. De amateurarcheologen maken foto’s en tekeningen en ik mag dat nu vanaf de kant aanschouwen! Het is prachtig om te zien dat ze heel enthousiast en gelukkig naar huis gaan als ze bijvoorbeeld een vuursteentje hebben gevonden en vragen of ze morgen weer mogen terugkomen.”
  Een lid van de werkgroep merkt lachend op: “Volgens mij lopen hier veel toekomstige archeologen rond!”

  Wethouder Jan Uitslag merkt op: “Toen ik na mijn vakantie hier een kijkje kwam nemen, zag ik alleen maar enthousiaste mensen! Veel jongeren maar ook ouderen, zelfs 80-plussers! Je bent op zoek naar iets unieks, na elke laag wil je weer een nieuwe laag schrapen. Nooit gedacht dat archeologie verslavend kan zijn!”

   

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.