Home / een bericht van stichting vrienden van hospice t huis de pastorie

een bericht van stichting vrienden van hospice t huis de pastorie

“Ik weet een klein huiselijk hospice in Dalfsen en het heet De Pastorie, zou dat niet iets voor u zijn?” had de huisarts gezegd. Onze priester moest er een nachtje over slapen. De volgende dag schreef hij zijn huisarts een brief waarin hij aangaf dat hij graag wilde komen, maar vroeg wel om dit voor hem te regelen: hij wist niet hoe dat moest.

Met een taxi kwam hij voorrijden en vervolgens stond ik hem samen met een vrijwilliger bij de deur op te wachten. We maakten kennis en hij liep aan onze arm naar binnen. Nieuwsgierig keek hij om zich heen en knikte goedkeurend. Ik vroeg hem welke kamer hij zou willen hebben en daarop zei hij: ”Ach meisje, een priester als ik heeft nog nooit in zijn leven gekozen. Ik ben een tevreden mens maar zie slecht, dus geef me maar de minst lichte kamer. Dan is de lichtste kamer voor de volgende gast.”

Zo puur en oprecht. Hij had echter nog wel een vraag en zei “Meisjes, waar kan ik hier studeren?” We keken elkaar aan en vroegen “Wat studeert u?” “Hebreeuws, ik studeer nog elke dag Hebreeuws”, zei hij, waarop hij ons een dikke Hebreeuwse Bijbel – samen  met een sterke loep vanwege zijn slechte zicht –  toonde.

Natuurlijk was hij ernstig ziek, maar hij genoot van zijn verblijf en alle aandacht die hij kreeg. Binnen van de vrijwilligers en buiten van de tuinmannen. In al zijn eenvoud kon hij niet voorkomen dat je niet van hem ging houden. Ik was zo onder de indruk dat ik hem vroeg of ik hier ooit eens een  stukje over zou mogen schrijven. Hij keek mij eenvoudig aan en zei “Natuurlijk!” Hij had bedacht dat hij wel drie maand wilde blijven, maar het lot besliste anders. Na drie weken overleed hij, maar zijn eenvoud heeft ons allemaal geraakt.

Lees ook

Oud papier Ommen

OMMEN – De leden van de Ommer muziekverenigingen De Bazuin, Soli Deo Gloria en Crescendo …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.