collecte interkerkelijke viering op de vecht ruim 1 600 euro voor voedselbank

  Toen predikant Karel Hazeleger van de PKN begin dit jaar de uitnodiging kreeg om een interkerkelijke viering te organiseren na afloop van Festival op de Vecht, op het drijvende podium in Ommen, hoefde hij daar niet lang over na te denken. Hij nam contact op met vertegenwoordigers van de andere kerken die net als hij enthousiast op het voorstel reageerden.

  Hoewel de Evangelische Gemeenten niet in de organisatie zaten, zorgden ze wel voor een muzikale bijdrage aan de viering, evenals Alexander Zuidema die het carillon, bespeelde en vele anderen. Er werd een werkgroep gevormd die alles voorbereidde. Het thema van de viering was Meet & Eat; elkaar ontmoeten en samen eten. In alle vier de organiserende kerken, Gereformeerde Kerk, Hervormde Kerk, Rooms Katholieke Kerk en Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, was al ruim van te voren aandacht besteed aan deze interkerkelijke viering.

  Picknickmand

  Deelnemers was gevraagd spullen voor een picknickmand mee te nemen, om na afloop van de viering eten te delen. Niet in de laatste plaats door het fraaie weer was de opkomst overweldigend. Ds. Hazeleger: “Er waren 600 liturgieën gedrukt en die waren allemaal op. Er waren veel mensen uit Ommen, maar ook een groot aantal vakantiegangers. De tribune en de tent waren al snel vol, op de brug stonden mensen en we waren heel blij dat we gebruik mochten maken van het terras van Hotel de Zon. We hebben heel veel positieve reacties gekregen en velen zouden graag een herhaling zien. Daar gaan we over denken natuurlijk.”

  De werkgroep vond dat de opbrengst van de collecte naar een goed doel, dicht bij huis, moest gaan. Omdat het thema ging over samen eten, werd gekozen voor de Voedselbank. Vrijdag mocht Bé Pierik, vrijwilliger bij deze organisatie, de cheque in ontvangst nemen van pastoor Hans Hermens, ds. Karel Hazeleger en ds. Cees van Dijk.

  Warm hart
  Het bedrag op de cheque, 1.642,84 euro bleek een grote verrassing. Pierik: “We hadden stiekem gehoopt op zo’n 1.000 euro, dus dit is prachtig! Hieruit blijkt maar weer dat de meesten de Voedselbank een warm hart toedragen. Wij zijn afhankelijk van giften en donaties door particulieren, bedrijven en kerken. Per week delen we 260 pakketten uit in Ommen, Hardenberg en Dedemsvaart. Daar worden zo’n 625 monden mee gevoed. Veel gezinnen zijn helaas echt afhankelijk van de Voedselbank en het worden er steeds meer. Gelukkig is in Ommen het aantal huishoudens dat een pakket nodig heeft de laatste tijd wel iets gedaald, doordat de economie weer wat aantrekt en mensen weer aan het werk kunnen, zodat ze weer voor zichzelf en hun gezin kunnen zorgen.”

  Dankbaarheid is het gevoel dat overheerst bij zowel de organisatoren als bij de Voedselbank. Voor het grote aantal aanwezigen bij de viering, voor het mooie weer, voor de opbrengst van de collecte en voor de positieve reacties.