betere kwaliteit van leven door maatschappelijke ondersteuning in gemeente ommen

  Meer zelfredzaam
  De kwaliteit van de geboden ondersteuning wordt door bijna vier op de vijf inwoners als goed beoordeeld. Van alle inwoners voelt ruim driekwart zich serieus genomen door de medewerker met wie de inwoner contact heeft gehad. Ruim drie op de vier inwoners ervaren de ontvangen ondersteuning vanuit de gemeente als nuttig. Zij kunnen zich daardoor beter redden en zijn meer zelfredzaam. Daardoor ervaart 74 procent van de inwoners met maatschappelijke ondersteuning een betere kwaliteit van leven. Over de snelheid van de geboden hulp oordelen drie op de vijf inwoners positief. Twintig procent van de inwoners vindt dat zij niet snel (genoeg) geholpen zijn.

  Cliëntondersteuning
  In de Wmo staat ook dat gemeente inwoners moet wijzen op de mogelijkheid van onafhankelijke cliëntondersteuning, zodat mensen er niet alleen voor staan tijdens hun gesprekken met de gemeente over ondersteuning. Tweederde van de inwoners geeft aan dat zij niet wisten dat zij gebruik kunnen maken van deze mogelijkheid. Deze uitkomst is voor de gemeente Ommen aanleiding om deze inwoners beter te informeren over deze mogelijkheid.

  “Cliëntenondersteuning belangrijk aandachtspunt”
  Wethouder Ko Scheele: “De uitkomsten van het onderzoek laten zien dat de geboden ondersteuning over het algemeen goed wordt gewaardeerd en dat het ook effect heeft. Natuurlijk pakken we de aandachtspunten op. Belangrijk aandachtspunt is de onafhankelijke cliëntenondersteuning. We zijn blij met het initiatief van onder andere de PCOB om vrijwillige ouderenadviseurs te trainen. Daar gaan we zeker gebruik van maken. We zorgen ervoor dat bij elk keukentafelgesprek de mogelijkheid van cliëntenondersteuning wordt aangeboden.”

  Jaarlijks onderzoek
  De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verplicht gemeenten om jaarlijks onderzoek te doen naar de ervaringen van Wmo-gebruikers. Door dit onderzoek kan de gemeente meten in hoeverre voorzieningen bijdragen aan de doelen van de Wmo, zoals de ondersteuning van zelfredzaamheid en participatie. In totaal zijn 751 inwoners van de gemeente Ommen benaderd voor dit onderzoek. Veertig procent van deze inwoners heeft meegewerkt aan het onderzoek door een vragenlijst in te vullen.

  De resultaten van dit Wmo-ervaringsonderzoek worden gepubliceerd op www.waarstaatjegemeente.nl

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.