Home / uit hei en dennen oorlog

uit hei en dennen oorlog

Vader was gevangen genomen in Rusland en kwam pas in de vijftiger jaren terug naar huis. Al die vaderloze jaren had de zoon op zeer jonge leeftijd geld verdiend, waardoor moeder wat meer voedsel kon kopen. Zo hielp hij bij de bakker, groetenboer en ‘s avonds nog vaak laat in een café. Achter dat café was een kegelbaan. Daar hielp hij met het opzetten van de kegels. Toen nog niet mechanisch. Dat werd dan een latertje, want bier en kegelen gaan hand in hand met lange uren . ‘s Avonds kwam hij dan doodmoe naar huis om het verdiende geld aan mama te geven. Hij voelde zich in die tijd met z’n 8 jaren al groot, wat moeder en zusjes ook dankbaar bevestigden. Hij leerde vlot, zijn schoolwerk leed er niet onder. Hij was Mama’s grote kleine HELPER.

En dan komt vader thuis! Die beziet de situatie in het gezin en verbiedt zijn zoon om nog geld te verdienen. Hoe hij dat bewerkstelligt? Met een flinke houten stok, meegenomen uit Rusland. Die stok had een naam, der HEIMKEHRER. Daarmee maakte z’n zoon al snel kennis. Nu was vader de baas in huis en bepaalde hij het leven van mamma’s held. Hij was jaloers op z’n zoon, die van hem een minkukel maakte. Een vader die niet eens gemist werd door z’n gezin. Vader heeft vaak gedreigd met de Heimkehrer en net zo vaak keihard op z’n zoon ingeslagen. Die werd door de pijn en teleurstelling murw en opstandig. Dus hier had hij al die jaren naar verlangd? Deze vader, die de jonge redder van het gezin nu neer knuppelde? De zoon werd later een opstandige diep gekwetste en teleurgestelde man. Daar viel helaas niet mee te leven.

Antoinette

Lees ook

Dauwtrappen in het Vechtdal

REGIO – Op Hemelvaartsdag is het traditie om voor dag en dauw op te staan …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.