Home / schoolverzuim in ommen teruggedrongen

schoolverzuim in ommen teruggedrongen

De cijfers van het Regionaal Meld en Coördinatiepunt tonen aan dat het aantal voortijdig schoolverlaters lager ligt dan het landelijk gemiddelde. In Ommen bedraagt dit percentage 0,9 procent, landelijk is dit 1,8 procent. Het percentage met betrekking tot het schooljaar 2015-2016 was bij het opstellen van het jaarverslag nog niet bekend.

Het jaarverslag laat zien dat de preventieve aanpak werkt. Dit vindt plaats via spreekuren op de schoollocatie, waarmee gestart is in 2013-2014. Deze spreekuren zijn bedoeld om beginnende verzuim (te laat komen en spijbelen) in behandeling te nemen. Bij 9 maal te laat komen op school komen of 9 keer spijbelen vindt er een gesprek op school plaats met de leerling. Daarnaast wordt lik op stuk toegepast waar nodig.

Het absolute verzuim (niet eens ingeschreven voor een school) lag in 2015-2016 lager dan in 2014-2015. Relatief verzuim, waarbij jongeren wel staan ingeschreven maar zonder geldige reden niet komen opdagen, daalde in het speciaal onderwijs (van 24 naar 20 gevallen) maar steeg juist in het middelbaar beroepsonderwijs (van 16 naar 23 gevallen).

In het schooljaar 2014-2015 zijn er onder 18-plussers 86 verzuimmeldingen opgepakt en in het schooljaar daarop 94 meldingen. Het doel van deze verzuimmeldingen is voortijdig schoolverlaten zoveel mogelijk voorkomen. Het aantal voortijdig schoolverlaters onder de 18-plussers is van 36 in 2014-2015 naar 40 gegaan in het schooljaar 2015-2016.

Lees ook

Politiek Verwoord

Dalfsen – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.