Home / jaron 6 doet met nooitgedacht zwiertje mee aan het bissende kalf

jaron 6 doet met nooitgedacht zwiertje mee aan het bissende kalf

“Nooitgedacht Zwiertje,” antwoordt Jaron Dogger (6) op de vraag naar de naam van zijn kalf, vlak voordat hij haar de ring in leidt. Volgens het boekje is de vader Delta Bookem Danno en de moeder Nooitgedacht Zwiertje 69. Jaron’s moeder legt uit: “Zwiertje is het 122e kalf in het geslacht. Zijn moeder is nummer 69. Dit kalf is van 6 december.

Ze worden gekeurd op exterieur; de bouw, hoe het kalf gefokt is. Ook wordt er gekeken naar toilet en voorbrengen. De jury beoordeelt of het kalf mooi schoon is, en goed geschoren. En hoe de deelnemer met het kalf loopt. Jaron vindt het superleuk om mee te doen. Hij telt de nachtjes af tot de keuring.

“We zijn er al zo’n drie weken van te voren mee bezig. Eerst wordt het kalf apart gezet in het strohok. Daar worden ze tam van. Daarna beginnen we langzaam met lopen. Het kalf wordt steeds makker. Op het laatst lopen we thuis net zo’n rondje als met de wedstrijd.”

De dieren krijgen een gezondheidsverklaring van de dierenarts en worden met een speciale veewagen opgehaald. “Ze worden hier ook weer gewassen. In totaal zijn ze voor de keuring dan wel zes keer gewassen.” Ferran (2), Jaron’s broertje, doet mee met de kabouters. “Puur om te wennen aan het lopen met een kalf. Vanaf 5 jaar mogen ze met de junioren meedoen.”

Lees ook

Soundtrackmuziek in WH Zwart Hal

LEMELERVELD – Arjan Breukhoven verzorgt op zaterdagmiddag 5 februari een orgelconcert in de WH Zwart …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.