Home / janka kucerova ik wil mooie momenten vastleggen want het leven is kort

janka kucerova ik wil mooie momenten vastleggen want het leven is kort

Tekst/foto: Gea Slotman

Janka (51) werd geboren in Slowakije. Op haar 19e trok ze naar de hoofdstad Bratislava. Daar werkte ze als klantadviseur bij een bank, met hypotheken als specialisatie. Ze kwam in 2010 met haar dochter Lucia naar Nederland. Haar vriend Robert Fischer (uit Slowakije) woonde en werkte hier al. Hij is in dienst bij een bedrijf, gespecialiseerd in brandpreventie bij ziekenhuizen en bejaardenhuizen.

Janka, Robert en Lucia wonen – na een paar verhuizingen – met veel plezier in de Reigerstraat. Janka: “Het is wel een groot verschil met Bratislava, daar heb je bergen. Die mis ik wel een beetje. Maar ik wil niet terug. Ommen is echt een prachtig stadje. De omgeving is mooi, er zijn veel bossen. Ik hou van de natuur. Nederlanders zijn echt aardige en rustige mensen. In Slowakije zijn de mensen gesloten, maar hier zijn ze echt open. We hebben goede buren. Het is hier heel rustig. Super, echt leuk.” In 2012 deed Janka inburgeringsexamen. Lucia, inmiddels 17, zit op het Vechtdalcollege. Komend jaar doet Lucia – die op de Sint Bernardusschool 3 jaar extra Nederlandse les kreeg- eindexamen havo. Docenten op het Vechtdal hadden niet in de gaten dat ze uit Slowakije kwam, zo goed is haar Nederlands.
Naast het gezin werkt Janka bij anderen in de huishouding. Haar grote passie is fotograferen, met name macrofotografie. Kleine bloemetjes, sterk uitvergroot tegen een wazige achtergrond. Janka: “Er zijn mensen die anders dan andere mensen naar de wereld kijken. Zo ben ik ook. Mijn vader is fotograaf. Toen ik klein was, mocht ik helpen met foto’s ontwikkelen. Die geur van die foto’s…..heerlijk. Mijn eerste camera kreeg ik van mijn opa. Die heb ik als kind veel gebruikt en heb ik nog. Ik fotografeer nu met een digitale camera met analoge lenzen. Ik heb veel lenzen, met verschillende eigenschappen. Het zijn Russische en Duitse lenzen, die zijn goed. Mijn favoriete lens komt uit Zwitserland. Dat is een lens uit een 16 mm filmcamera. Ik ben lid van de fotoclub in Ommen. We gaan de natuur in of naar een stad.” Bij de fotoclub delen ze tips en ervaringen en doen ze aan wedstrijden.

Janka zoekt ook veel informatie op internet. Ze is lid van een Tjechoslowaakse Facebookgroep. “Zij kunnen heel goed fotograferen met analoge lenzen. Ze zijn er daar verder in dan in Nederland. Met analologe lenzen kun je een beetje spelen. Het is niet zo makkelijk, je moet veel oefenen. Maar digitale foto’s zijn wat vlakker. Ik zie wel verschil.” Kucerova maakt prachtig werk. “Als het mooi weer is, en als het kan, dan ga ik naar buiten om foto’s te maken. Nederland heeft een mooie natuur, al zijn er niet zoveel wilde bloemen. Dat vind ik wel jammer. Bij de Vecht stonden afgelopen jaar heel veel margrieten.’’
De fotografe vindt de herfst het mooist om te fotograferen. ,,De paddenstoelen, de spinnenwebben, de mist… Dan ga ik naar Eerde of de Lemelerberg. Elk jaar in de lente ga ik naar de tuinen van Mien Ruys waar kievitsbloemen bloeien, heel speciaal. Ik heb heel veel foto’s van bloemen en paddenstoelen. Mijn droom is om daar kaarten en een kalender van te maken.” Janka maakt ook portretten. Het liefst spontaan, zoals op de Bissingh, maar ook in opdracht. “Ik heb twee bevallingen mogen fotograferen. Voor mij was dat echt bijzonder.”

Lees ook

Gemeenteraad Dalfsen neemt besluit over zoekgebied Dalfserveld-West

Strenge voorwaarden voor opwekken duurzame energie DALFSEN – Na uitgebreid onderzoek is Dalfserveld-West het meest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.