Home / hans mulder benefietconcert vraagt aandacht voor ziekte van huntington

hans mulder benefietconcert vraagt aandacht voor ziekte van huntington

Het idee om voor dit doel te kiezen kwam uit de koker van Kimberley Kramer, wiens moeder aan deze aandoening lijdt. De ziekte van Huntington is een erfelijke aandoening die bepaalde delen van de hersenen aantast. De eerste symptomen openbaren zich meestal tussen het 35e en 45e levensjaar, maar kunnen ook eerder of later in het leven optreden. De ziekte uit zich onder andere in onwillekeurige bewegingen die langzaam verergeren, verstandelijke achteruitgang en een verscheidenheid van psychische symptomen.

De jeugdvorm begint doorgaans in de tienerjaren. Deze vorm kenmerkt zich vooral door spierstijfheid. In de meeste westerse landen en Noord-Amerika is het algemeen voorkomen van de ziekte 7 tot 10 op 100.000 mensen. Dit betekent dat in Nederland circa 1.700 mensen aan de ziekte van Huntington lijden. Naar schatting zijn er daarnaast circa 6.000 tot 9.000 mensen die risico lopen op de ziekte.

De ziekte van Huntington is ongeneeslijk en erfelijk. Vijftig procent kans dus voor elk kind van een ouder met Huntington op deze hersenziekte. De aandoening is in Nederland niet erg bekend, doordat relatief weinig mensen de ziekte hebben en er weinig over gepraat wordt. Dit laatste heeft te maken met schaamte, onbegrip en de gevolgen die er aan vast zitten met betrekking tot bijvoorbeeld een hypotheek of een baan. Reden te meer om deze ziekte onder de aandacht te brengen, omdat het o zo belangrijk is dat er geld komt voor onderzoek en medicijnen. Wetenschappers zijn al ontzettend ver en zitten in het eindstadium voor een oplossing tegen deze ziekte. Om het onderzoek voort te zetten zijn nog enkele miljoenen nodig. De overheid neemt een afwachtende houding aan, dus is het aan burgers en ervaringsdeskundigen om alles op alles zetten om de resterende bedrag op te brengen. De benefietavond in Ommen kan daar positief aan bij dragen.

Op deze avond treedt vanaf een uurtje of negen BOMB op, letters die staan voor Band of Music Brothers. Verder dragen ook de lokale bands Shadowplay en Band M een flinke steen bij.

Lees ook

10e Vechtgenotenrit doorgeschoven naar 11 juni 2022

OMMEN – De organisatoren van de Vechtgenotenrit hebben besloten de 10e rit door te schuiven …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.