csi ommen voor elk wat wils

  Hendrik Jan Schuttert, zijn ouders en broer Frank zijn de organisatoren van dit internationaal gewaardeerde paardenspektakel dat voor de achtste keer gehouden wordt. In 2010 vond de eerste editie plaats, veel kleinschaliger dan nu, met ongeveer tweeduizend bezoekers. Voor deze editie rekent de familie Schuttert op meer dan twintigduizend bezoekers, ongeveer evenveel als vorig jaar. Voor paardenliefhebbers is er natuurlijk van alles te beleven, springwedstrijden, menwedstrijden, demonstraties en shows, maar CSI Ommen biedt veel meer. “Er is een Foods & Goods Fair, die veel groter is dan voorgaande jaren, omdat daar vanuit de bezoekers en vanuit de standhouders veel animo voor was. We proberen zoveel mogelijk met lokale ondernemers te werken, ook voor de catering. De hele Vechtdalstal is gereserveerd voor kunstenaars van de Stichting Vechtdalkunsten, dus we hebben echt voor elk wat wils,” vertelt Hendrik Jan.

  Het evenement heeft dit jaar voor het eerst vier sterren. Dat houdt onder andere in dat er hoge eisen gesteld worden aan de accommodatie en voorzieningen. Hendrik Jan vertelt met gepaste trots: “Vier sterren krijg je niet zomaar. We hebben in de voorgaande jaren bewezen dat we veel te bieden hebben en dat alles, mede namens de inzet van ongeveer honderd vrijwilligers, goed georganiseerd is. En ja, ook de prijzenpot moet goed gevuld zijn. Maar dat is niet de enige reden waarom springruiters graag naar ons concours komen. Ze weten dat hun paarden, de topsporters, onder perfecte omstandigheden gehuisvest worden. De stallen zijn in orde, de bodem en niet iedereen kan zomaar bij de paarden komen. Dat vinden ruiters heel belangrijk en daar besteden wij veel aandacht aan. Ook ziet een aantal topruiters het dit jaar als een goede voorbereiding op het EK Springen, eind augustus in Gothenburg. Ze komen echter ook voor de sfeer; die is hier altijd prima, gezellig en ongedwongen.”

  De familie Schuttert is heel blij met hun nieuwe ambassadeur: Maurits von Martels, voormalig gemeenteraadslid in Dalfsen en in maart met voorkeurstemmen gekozen in de Tweede Kamer voor het CDA. “Ja, fantastisch natuurlijk”, zegt Hendrik Jan, “Mijn vader en Maurits kennen elkaar al heel lang vanuit de paardensport. Ik denk dat Maurits, die weer een heel ander netwerk heeft dan wij, het evenement onder een breed publiek kan promoten.”

  Er zullen niet alleen topruiters in de hoofdpiste verschijnen, ook voor ruiters uit de regio zijn er mogelijkheden om zich te presenteren. “We hebben 115 ruiters in de L-klasse kunnen laten deelnemen, maar we hadden nog ruim honderd extra aanmeldingen”, vertelt Hendrik Jan. CSI blijkt dus niet alleen populair bij topruiters, maar ook bij ruiters die puur voor hun plezier springen.

  Het concours is zo langzamerhand een op zichzelf staand bedrijf geworden, maar is nog altijd gratis toegankelijk voor iedereen. Dat is mede te danken aan de sponsoren, die hun relaties bijvoorbeeld uitnodigen voor seminars, een lunch en/of een diner. “Het is altijd een hele klus om alles, ook financieel, rond te krijgen,” zegt Hendrik Jan, “maar dat is ook dit jaar weer gelukt en we zien ernaar uit om iedereen te ontvangen.”

  Wereldtop
  De Nederlandse springruiters verdedigen in Gothenbrug hun Europese titel. In aanloop naar het EK heeft bondscoach Rob Ehrens met zijn ruiters aan verschillende belangrijke wedstrijden deelgenomen. In Ommen vindt de allerlaatste test voor het EK plaats. Nederland kan zware concurrentie verwachten van Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Zweden en Zwitserland. Ook deze ruiters uit deze landen zijn van 1 tot en met 6 augustus in Ommen te vinden.

  De Nederlandse top is dan ook goed vertegenwoordigd in Ommen. Zo staan Jeroen Dubbeldam, Gerco Schröder, Willem Greve, Marc Houtzager, Wout-Jan van der Schans, Jur Vrieling, Sanne Thijssen, Gert-Jan Bruggink op de startlijst. Maar ook Peder Fredericson (individueel zilver in Rio de Janeiro), Marcus Ehning, Piergiorgio Bucci, Reed Kessler, Felix Hassman en Ibrahim Bisharat verschijnen aan de start tijdens CSI Ommen.

  Het concours duurt tot en met zondag 6 augustus. Meer informatie is te vinden op www.csiommen.nl.

  Foto: Dook van Gils

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.