aandacht voor gondelvaarten in kwartaalblad historische vereniging nieuwleusen

  Augustus is traditiegetrouw de maand van de gondelvaarten in de regio Giethoorn. Vroeger werden er ook in andere plaatsen in deze omgeving gondelvaarten gehouden, onder andere in Meppel en Nieuwleusen. Het meest recente kwartaalblad “Ni’jluusn van vrogger” van maakt in laatstgenoemde plaats melding van twee gondelvaarten.

  Deze zouden georganiseerd zijn door de Vereniging voor Volksonderwijs. Volksonderwijs is echter nimmer bij een gondelvaart betrokken geweest.

  Jakob de Weerd, voormalig voorzitter en tot eind vorig jaar ook eindredacteur bij de Historische Vereniging, heeft nu uitgezocht dat er in Nieuwleusen in totaal vier gondelvaarten zijn gehouden. De eerste was al in 1909, hoewel die toen met twee boten weinig moet hebben voorgesteld.

  Nadat in 1934 een Oranjecomité was opgericht zocht men in 1935 naar een invulling van het feestprogramma en kwam er een gondelvaart door kanaal de Dedemsvaart op het programma. In 1937, het Oranjecomité was toen omgezet in de nog bestaande Oranjevereniging, organiseerde deze vereniging weer een gondelvaart.

  Kort na de oorlog werd er in Den Hulst een V.V.V. opgericht. Deze Vereniging voor Volksvermaken had grootse plannen en wilde naast de Oranjevereniging onder andere feesten organiseren.  In september 1945 organiseerde de V.V.V. zogenaamde Vredesfeesten, waaraan een gondelvaart was gekoppeld. Daarna bleef het echter stil rond deze vereniging.

  Een uitgebreid artikel over de vier gondelvaarten in Nieuwleusen verschijnt in het kwartaalblad van de Historische Vereniging.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.